Tja gemeente, dat gaat zomaar niet!
Bij nieuwe bestemmingsplannen moet de gemeente een uitgebreide procedure volgen. Kan de gemeente een nieuw plan zomaar gedeeltelijk wijzigen, zonder goed toe te lichten wat er dan verandert? Dat zou een mooie boel zijn!
Nieuw bestemmingsplan
Als de gemeente een nieuw bestemmingsplan wil invoeren, moet ze daarvoor een uitgebreide procedure volgen. Burgers kunnen tegen een nieuw plan bedenkingen en zogenoemde ‘zienswijzen’ indienen. De gemeente moet de belangen van deze bedenkingen en eventuele zienswijzen goed afwegen.
Let op. Wanneer de gemeente als gevolg van een bedenking of zienswijze besluit om het oorspronkelijke plan op een bepaald punt aan te passen, dan kan dat niet zomaar. De gemeente moet goed en helder toelichten wat er verandert en ze moet de reden vermelden.
Ook in de publicatie van de krant moet naar voren komen wat er precies is gewijzigd en ook wat de reden hiervoor is. Dat gebeurt echter niet altijd!
Praktijkvoorbeeld
Een gemeente in het zuidoosten van Nederland wilde op een gegeven moment een bestemmingsplan, dat erg oud was, gaan vernieuwen. Het nieuwe bestemmingsplan was in grote mate ‘conserverend’ van aard. Dat betekent eigenlijk niets meer dan dat de gemeente de bestemmingen van het oude bestemmingsplan voor het grootste gedeelte intact laat. Er gebeurde in feite dus niets schokkends.
Huis-aan-huisblad. Het nieuwe plan werd daarom aangekondigd in een huis-aan-huisblad. Burgers konden hun zienswijzen indienen. Omdat het plan echter geen schokkende veranderingen omvatte, had de heer X geen zienswijze ingediend. Alles bleef namelijk vrijwel geheel bij het oude, zo dacht de heer X.
Splitsen perceel. Dit bleek later helemaal niet zo te zijn. Een andere burger, de heer Y en tevens achterbuurman van de heer X, vroeg aan de gemeente om zijn perceel te mogen splitsen in twee percelen om er zodoende een extra woning te kunnen bouwen en die vervolgens te kunnen verkopen. Dit verzoek kwam pas bij de gemeente binnen toen het nieuwe plan al in ontwikkeling was. De heer X kon dus nog steeds niets weten van het bouwplan van de heer Y. Zeker niet, nu de heer Y ‘vergeten’ was om de heer X in te lichten.
Extra woningbouw. De betreffende gemeente vond het echter toch niet zo’n groot probleem en gebruikte de zienswijze van de heer Y om extra woningbouw mogelijk te maken in het nieuwe bestemmingsplan. Vervolgens publiceerde de gemeente het nieuwe aangepaste plan en vermeldde enkel dat het plan ‘op onderdelen’ gewijzigd was. Dit terwijl de extra woning van de heer Y een hoogte had van 11 meter en daarmee alle privacy van de heer X weg zou nemen!
Gelukkig is de provincie er ook nog
Geen goedkeuring provincie. Omdat de heer X verder niks meer kon doen, besloot hij om bij de provincie aan te kloppen. De provincie moest het bestemmingsplan namelijk nog goedkeuren.
De provincie was het gelukkig eens met de heer X en oordeelde dat de gemeente in strijd met de rechtszekerheid had gehandeld door op het laatste moment een dergelijke wijziging in het plan te proppen. De provincie besloot dan ook om de splitsing van het perceel van de heer Y en de extra woning van 11 meter hoog, niet goed te keuren en aldus goedkeuring te onthouden aan dat gedeelte van het nieuwe bestemmingsplan.
Tip. Het is dus erg belangrijk om goed op te letten bij nieuwe bestemmingsplannen en tijdig actie te ondernemen!