RECHT - 26.06.2007

Naar welke kant moet die deur nu draaien?

Een sprekend voorbeeld van tegenstrijdige regels zijn die over deuren. De gemeenten willen vaak dat een deur naar binnen draait. Vanwege brandveiligheid en/of Arboregels moet een deur naar buiten draaien. Een schuifdeur?

Menig horecabedrijf heeft ermee te maken. Verschillende ambtenaren die verschillende eisen stellen aan de deuren, met name wanneer die onderdeel vormen van een vluchtweg. Zo willen gemeenten niet dat deuren naar buiten draaien over bijvoorbeeld een voetpad. Maar iedereen weet dat een naar binnen draaiende deur in een vluchtweg levensgevaarlijk is. Hoe lost u dat op?

Minder dan 100 personen

Schuifdeur. De brandweerinspectie vindt dat uit het oogpunt van brandveiligheid een schuifdeur in de hoofdingang mag dienen als nooddeur. Maar volgens de Arboregels mag dit juist niet.

Tip. Als er niet meer dan 100 personen gebruikmaken van een vluchtdeur, mag u ervan uitgaan dat een schuifdeur mag worden gebruikt als toegangsdeur en als vluchtdeur.

Voordeel van een schuifdeur is dat die niet indraait tegen de vluchtroute. Nadeel is dat deze niet kan worden voorzien van de sluiting om alsnog te voldoen aan de eisen voor deuren waarop meer dan 100 personen zijn aangewezen ingeval van nood.

Meer dan 100 personen

Geen schuifdeur. De regel is dat schuifdeuren alleen mogen worden gebruikt als vluchtroute, indien er niet meer dan 100 personen op deze deur zijn aangewezen. Als er meer dan 100 personen zijn aangewezen op een vluchtdeur, dan moet deze deur met een lichte druk te openen zijn.

Naar buiten? Het Bouwbesluit bepaalt dat vluchtdeuren moeten meedraaien met de vluchtrichting. Zij moeten dus naar buiten draaien.

Of naar binnen? Veel gemeenten bepalen dat een deur die als vluchtdeur moet worden gebruikt, om verschillende redenen, niet naar buiten mag opengaan. Wanneer uw deur uitkomt op een terras, een weg of trottoir, kan de gemeente aansprakelijk worden gesteld als er een voorbijganger tegen die deur loopt.

Nooddeur

Als een deur alleen gebruikt wordt om te vluchten, is het een zogenaamde ‘nooddeur’. Een dergelijke deur moet altijd naar buiten draaien. Zwaait de deur daarbij over bijvoorbeeld een voetpad, dan hoeft dat geen bezwaar te zijn. De deur wordt immers toch niet regelmatig geopend. Het bieden van een goede vluchtmogelijkheid is belangrijker dan het risico dat passanten lopen.

Let op. De deur moet meer dan zestig centimeter van een voor motorvoertuigen openstaande weg verwijderd blijven.

Wat is een haalbare oplossing?

Tip 1. Overleg met de afdeling bouwen en wonen van uw gemeente. Wij snappen dat het frustrerend is, maar het is belangrijk goed met elkaar in overleg te blijven. Maak de ambtenaar duidelijk dat u met tegenstrijdige regels te maken heeft en dat u een oplossing wilt. Ambtenaren beseffen dat vaak ook wel.

Tip 2. Soms kan het een oplossing zijn om een inwendig portiek te maken zonder dat het aanzien van de buitengevel verandert.

Tip 3. In andere gevallen kan het aanbrengen van een dubbel kozijn worden overwogen. Soms is het mogelijk een scharnier te bevestigen waardoor de deur ingeval van nood toch naar buiten kan opendraaien.

Ambtenaren beseffen vaak dat regels tegenstrijdig zijn. Laat hen meedenken om te komen tot creatieve oplossingen. Vaak is een schuifdeur, een naar twee richtingen draaiende deur of een inwendig portiek een oplossing.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01