VERZEKERINGEN - 28.09.2007

En als u nu zélf eens ziek wordt?

Als zelfstandig ondernemer bent u niet automatisch verzekerd voor het inkomensverlies dat ontstaat door ziekte of ongeval. Wel kunt u zich daar bij een verzekeraar voor verzekeren, maar waar moet u dan zoal op letten?

Veel ondernemers vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te duur.

Veel startende ondernemers stellen het sluiten van deze verzekering dan ook uit.

Maar door de veranderde wetgeving is er tegenwoordig echter bijna geen vangnet meer. Het is dan ook verstandig hier af en toe eens bij stil te staan en te kijken of u zelf iets moet regelen.

Waar moet ik op letten? Er zijn veel verschillende AOV-verzekeringen. De verschillende aanbiedingen kunnen echter niet zonder meer met elkaar vergeleken worden. Wij zetten voor u op een rijtje waar u op moet letten als u een verzekering af wilt sluiten.

Ook voor de toekomst

Inflatie. Alles wordt duurder, dus het is verstandig hier ook bij de keuze van uw verzekering rekening mee te houden. Immers, als de uitkering niet meestijgt met de inflatie, is het verzekerde bedrag na verloop van tijd niet meer voldoende. Tip. Sluit een AOV af waarbij de stijging van de verzekerde loonsom gekoppeld is aan het CBS-indexcijfer.

Gangbare arbeid

Wat voor werk kunt u nog meer doen? Natuurlijk is het verder belangrijk wat er precies onder de dekking van de verzekering valt. Zo zijn er verzekeringen die alleen uitkeren als er sprake is van blijvende arbeidsongeschiktheid op basis van gangbare arbeid.

Dit betekent dat, als u door een ziekte het beroep binnen uw eigen bedrijf niet meer kunt uitoefenen, er eerst gekeken wordt of u nog in staat bent om een ander beroep uit te oefenen. Ook als het beroep dat nog wel beoefend kan worden, niet binnen het eigen bedrijf beschikbaar is! Ook wordt er alleen maar gekeken of u dat werk kunt doen en niet of daar wel genoeg werk in te vinden is.

Niet uitkeren. Als de verzekeraar van mening is dat u nog wel een ander vak zou kunnen uitoefenen, dan hoeft zij bij deze dekking op basis van gangbare arbeid dus niets uit te keren.

Tip. Sluit een AOV af die dekking biedt op grond van beroepsarbeidsongeschiktheid. Want alleen dan wordt er bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid rekening gehouden met het eigen beroep.

Eindleeftijd

Sommige AOV-verzekeraars willen mensen die een wat zwaarder beroep uitoefenen, bijv. glazenwassers of dakdekkers niet langer verzekeren dan tot hun 55e of 60e jaar. Dit betekent dus dat als u na het 55e of 60e jaar arbeidsongeschikt wordt, niets zal worden uitbetaald.

Tip. Zorg ervoor dat uw AOV een eindleeftijd heeft van 65. Als u toch eerder wilt stoppen met werken, is de verzekering snel genoeg opgezegd.

Inkomensverlies

Een AOV keert alleen uit als u inkomensverlies lijdt door arbeidsongeschiktheid. Als u ondanks de ziekte of handicap toch een zelfde bedrag weet te verdienen, keert de verzekering niet uit. Dit speelt vooral bij de eigenaren van wat grotere ondernemingen. Het heeft in dat geval dus geen zin een AOV te sluiten.

Tip 1. Kijk af en toe of u binnen uw onderneming nog wel een AOV voor uzelf nodig heeft.

Tip 2. Controleer met enige regelmaat of uw AOV nog voldoet aan uw wensen.

Sluit een AOV af waarbij de stijging van de verzekerde loonsom gekoppeld is aan het CBS-indexcijfer en die dekking biedt op grond van beroepsarbeidsongeschiktheid. Controleer regelmatig of uw AOV nog op orde is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01