AUTO - 28.09.2007

Fiscus prikt door rittenregistratie heen

Hoe leidt een auto van de zaak die ook privé gebruikt wordt, tot een forse fiscale bijtelling? Wat helpt daartegen? Waarop wordt door de fiscus gecontroleerd?

Verjaardagspraat? De belastingwet zegt het zo: als ook voor privédoeleinden een auto ter beschikking is gesteld, wordt het voordeel op kalenderjaarbasis gesteld op ten minste 22% (wordt per 2008 naar verwachting zelfs 25%) van de waarde van de auto. De auto wordt sowieso geacht ook voor privégebruik te zijn, tenzij blijkt dat de auto op kalenderjaarbasis voor minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden wordt gebruikt. Wellicht kent u ze wel: de buurman die op verjaardagspartijtjes verkondigt dat hij geen bijtelling heeft door een creatieve rittenregistratie, die hij elk jaar even maakt als hij zijn belastingaangifte aan het invullen is. De fiscus en de rechter kennen ze ook, en kijken heel kritisch naar rittenregistraties. Zo bleek onlangs ook weer bij de rechter. Wat was het geval?

Werken op nieuwjaarsdag?

Iemand (A) had een auto van de zaak. Volgens zijn rittenregistratie had hij in 2001 350 kilometer privé gereden. Volgens zijn eigen overzicht zou A op nieuwjaarsdag en Hemelvaartsdag gewerkt hebben, geen vakantie hebben opgenomen en niet ziek geweest zijn.

Fiscaal controlespeurwerk. Uit afschriften van de bankrekening van A bleek dat hij in 2001 verschillende malen boodschappen had gedaan bij de supermarkt op data die in het overzicht niet voorkwamen. Een agenda was niet bijgehouden. Brandstofbonnen waren weggegooid. Garagenota’s waren niet beschikbaar. A had niet per rit, en ook niet per dag, de feitelijk gereden kilometers vermeld aan de hand van de door hem gere­gistreerde begin- en eindstand van de kilometerteller. Maar hij had de kilometers achteraf berekend via de postcodes van het door hem in de computer opgegeven begin- en eindadres. Daardoor was niet na te gaan hoeveel kilometers hij met de auto had gereden. A had verklaard dat hij in 2001 regelmatig contact had met zijn in R. wonende dochter. Maar van bezoeken aan deze dochter was in het overzicht niets vermeld.

Wat vond de rechter hiervan? Het Hof Den Haag (LJN: BB 2094) achtte niet aannemelijk dat A zijn dochter in 2001 helemaal niet met de auto zou hebben bezocht. Het Hof vond ook niet logisch dat A op nieuwjaarsdag had gewerkt, dat hij over het hele jaar slechts drie dagen vakantie had genomen en dat hij zelfs geen boodschappen met de auto had gedaan.

Voor zijn kiezen. Met deze privékilometers zou hij ver boven de 500 km per jaar komen. Het Hof besliste dus dat A de fiscale bijtelling voor zijn kiezen kreeg.

Niet fiscaal jarig zijn

Boete voorkomen. Uw ‘creatieve’ buurman neemt met zijn achteraf gefabriceerde ritten­registratie een risico. Let op. De fiscus kan namelijk alsnog belasting heffen over de reeds verstreken vijf jaren. Daar komt dan een boete bij, die kan oplopen tot 100% van de belasting. En ten slotte nog eens heffingsrente! In het ergste geval maakt hij zich schuldig aan een strafbaar feit en kan hij in aanraking komen met justitie. Tip. Kortom, als u aantoonbaar onder de 500 km wilt blijven, leg dan in de auto een schrift op de stoel naast u en vul dit steeds in voordat u uitstapt!

Ons model rittenregistratie kunt u gratis downloaden van http://tipsenadvies.indicator.nl (TA 14.04.02).

Tip. Werk uw rittenregistratie bij na elke rit, bewaar uw agenda en garage- en benzinebonnen. De bewijslast dat u minder dan 500 km privé per jaar heeft gereden rust keihard op u!

Tegen een fiscale inkomensbijtelling van 22% over de catalogusprijs van de auto van de zaak helpt slechts een sluitende rittenregistratie met minder dan 500 privékilometers per jaar. De fiscus controleert bankafschriften en nota’s!


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01