AUTO - 07.11.2023
Wanneer behoort een auto waarmee u privé en zakelijk rijdt tot keuzevermogen of verplicht als privévermogen?
Als u als ondernemer uw auto zowel zakelijk als privé gebuikt, mag u in beginsel kiezen of u deze op de zaak zet of niet. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Wat besliste de rechter onlangs en wat kunt u daarmee?
Lees meer
AUTO VAN DE ZAAK - 11.10.2023
Maak duidelijke afspraken over het privégebruik van de auto van de zaak!
Een werkgever die met zijn werknemer geen duidelijke afspraken had gemaakt over het privé mogen gebruiken van een bestelauto, draaide onlangs op voor een naheffing door de Belastingdienst. De belasting verhalen op de werknemer lukte niet.
Lees meer
AUTO VAN DE ZAAK - 10.10.2023
Behoort boekverlies bij verkoop auto tot werkelijke kosten?
Als u in een auto van de zaak rijdt, heeft u met de bekende bijtelling te maken. Deze kan niet hoger zijn dan het bedrag van de werkelijke kosten. Maar hoort daar ook boekwinst of -verlies toe bij verkoop van de auto? Nee, vindt de rechter!
Lees meer
VERMOGENSETIKETTERING - 26.09.2023
Mag de auto wel op de zaak?
De vraag die aan de keuze voor een auto van de zaak of een privéauto voorafgaat, heeft te maken met de vermogensetikettering. Over het antwoord op deze vraag heeft de Hoge Raad nieuws te melden.
Lees meer
AUTO VAN DE ZAAK - 03.07.2023
Met de auto van de zaak op vakantie, bonnetjes bewaren!
Stel, u rijdt een auto van de zaak waarmee u ook privé rijdt. Daarom krijgt u ook een bijtelling voor het privégebruik van deze auto. Waarom is het slim om bonnetjes te bewaren als u met deze auto privé op vakantie gaat en (auto)kosten maakt?
Lees meer
AUTO VAN DE ZAAK - 03.07.2023
Privébijtelling auto is niet algemeen bekend
Als aan een ondernemer of werknemer een auto van de zaak ter beschikking staat, moet er in beginsel een bijtelling plaatsvinden vanwege het privégebruik. Dit hoeft niet als er met de auto niet meer dan 500 kilometer per jaar privé wordt gereden. Geeft u de bijtelling niet aan in uw aangifte, dan kan de fiscus de belasting navorderen. Maar kan er ook een boete worden opgelegd?...
Lees meer