PRIVé - 04.09.2007

Mediation ook bij privéomstandigheden?

Zelfs minister Hirsch Ballin sprak recentelijk zijn voorkeur uit voor mediation boven het naar een rechter stappen om beslissingen te verkrijgen. Wat houdt mediation eigenlijk in en hoe werkt het? Is het ook in privézaken geschikt?

Actueel. U leest ongetwijfeld ook steeds vaker dat een conflict wordt opgelost door een mediator. Maar wat is nu precies mediation en wat doet een mediator? Waar moet u op letten als u een mediator wilt vragen om uw conflict op te lossen? Kunnen bijvoorbeeld een echtscheiding en een goede mediator samengaan?

Wat is mediation?

Vrij vertaald betekent mediation ‘bemiddeling’. Indien er sprake is van een conflict, bijvoorbeeld een echtscheiding, dan was het vroeger gebruikelijk dat u een advocaat in de arm nam die uw rechten verdedigde. Uw partner doet hetzelfde en dan kan de mogelijkheid ontstaan dat er een juridische strijd wordt geleverd. Bij mediation kijkt een onpartijdige derde (de mediator) naar ieders belangen en probeert op basis van gezamenlijk overleg tot een overeenkomst te komen. Tip. Dat kan de duur van een conflict aanzienlijk verminderen, vooral ook omdat rechtszaken in de regel veel tijd in beslag nemen.

Wat is de zonzijde van mediation?

Doordat de mediator samen met u en uw partner (we blijven bij ons voorbeeld van echtscheiding) naar ieders belangen kijkt, is de overeenkomst (het echtscheidingsconvenant) veel evenwichtiger dan een vonnis van de rechter. Daarnaast is mediation goedkoper en sneller.

Is er ook een schaduwzijde? Indien u vooraf zeker bent over de afloop van uw conflict en u weet wat de uitkomst zal worden bij een rechtbank, dan kan mediation ook nadelig voor u uitpakken. De mediator kijkt immers niet naar de juridische consequenties maar let vooral op ieders belangen.

Wat is een goede mediator?

Een kenmerk van een mediator is dat hij of zij onpartijdig is en geen belang heeft bij de uitkomst van het conflict. Indien de mediator is ingeschreven bij het NMI ( Nederlands Mediation Instituut) dan is hij/zij gehouden aan de gedragsregels van mediators. Daarnaast beschikt de NMI-Mediator doorgaans over voldoende kennis en vaardigheden om een conflict op te lossen. Meer informatie vindt u op http://www.nmi-mediation.nl

Horeca en scheiding? Indien u een horecazaak heeft en voornemens bent om uw huwelijk te ontbinden dan is het handig dat de mediator ook fiscale en financiële kennis bezit. De mediator kan dan de gevolgen van uw oplossingen in kaart brengen en tevens de financiële gevolgen hiervan bespreken. Check of de mediator over die kennis beschikt. Tip. Bij financiële kwesties is het erbij betrekken van uw accountant ook wel aan te raden. Hij is immers doorgaans uw financieel en/of fiscaal adviseur.

Kostenaspect? Doordat u en uw partner gezamenlijk de mediator betalen, is dit goedkoper dan dat ieder een advocaat in de arm neemt. Daarnaast is in de regel mediation ook goedkoper omdat u op deze wijze een langdurige juridische strijd voorkomt. Het tarief van een mediator ligt gemiddeld op € 150,- ( excl. btw) per uur. Voor een echtscheiding zal ongeveer 15 uur in rekening worden gebracht. Met een horecazaak, zal de mediator/financieel planner daarnaast nog circa 10 uur in rekening brengen om de fiscale en financiële gevolgen van uw echtscheiding (en de gevolgen voor uw eigen zaak) in kaart te brengen. Voor deze prijs heeft u er als het ware direct een financiële planning bij. Zo weet u waar u aan toe bent, ook financieel.

Wenst u geen juridische procedures, dan kan mediation ook in privéconflicten een snellere en goedkopere oplossing voor u (beiden) zijn. Maar een mediator kijkt wel naar de belangen van beide partijen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01