CONTROLE - 05.09.2007

Oppassen bij inlenen

Hoe controleert de fiscus op werken met ingeleende arbeidskrachten? Hoe voorkomt u controletrammelant?

Inhuren van personeel

Het inhuren van personeel - door middel van een uitzendbureau - heeft als grootste voordeel voor u als aannemer dat u geen administratieve rompslomp heeft. Normaliter draagt het uitzendbureau de loonheffingen af en geeft haar omzet door aan de fiscus. Toch gaat het op deze punten wel eens mis, dat blijkt uit dit controle-verhaal: ‘een gewaarschuwd mens, telt voor twee’.

Verzwegen inkomsten op Duitse rekening. Een Nederlandse bemiddelaar ontving grote bedragen van Duitse bouwondernemingen op een Duitse bankrekening, hij verzweeg deze inkomsten voor de Nederlandse fiscus. Echter, de Duitse fiscus lichtte de Nederlandse fiscus in over de aanzienlijke bedragen die de Nederlander ontving op zijn Duitse bankrekening. De Nederlandse fiscus vorderde vervolgens de verzwegen inkomsten in. Plus nog een boete van 100%. Dat binnen Europees verband de verschillende Belastingdiensten steeds beter gaan samenwerken, blijkt maar weer eens uit deze uitspraak (nr. 43501).

Fiscale aansprakelijkheid

Ook in de wetgeving heeft de bouwbranche extra ‘belangstelling’. U kent wel de zogenaamde ‘ ketenaansprakelijkheid’. Echter de inlenersaansprakelijkheid (voor de belasting en premieafdrachten van ingeleende arbeidskrachten) is ook van toepassing op de bouwbranche. Zowel de ketenaansprakelijkheid als de inlenersaansprakelijkheid zijn antimisbruikregelingen.

Met de inlenersaansprakelijkheid kunt u te maken krijgen als het uitzendbureau dat voor uw uitzendkrachten zorgt, failliet gaat of op een andere manier geen verhaal meer biedt. U kunt namelijk aansprakelijk worden gesteld voor het betalen van eventueel door het uitlenende bedrijf nog niet betaalde belastingen en premies.

Hoe de aansprakelijkheid indammen?

U zou graag de aansprakelijkheid helemaal willen voorkomen. Echter, dit is praktisch helaas niet haalbaar. U kunt de risico’s van aansprakelijkheid wel beperken. Wat moet u doen? Selecteer, administreer en vrijwaar uzelf. Daarover nu meer.

Selecteer. Ga alleen in zee met gerenommeerde en betrouwbare uitzendbureaus die hun belastingen en premies betalen. Tip. Vraag een recente verklaring van betalingsgedrag op bij het betreffende uitzendbureau. Deze verklaring is geen vrijwaring voor uw aansprakelijkheid. Het geeft wel inzicht in het betalingsgedrag. Tip. Vraag de inschrijving van de KvK op en vraag naar referenties bij vertrouwde collega’s.

Administreer. Zorg voor een goede administratie. Denk hierbij aan een goed contract met het uitzendbureau, een manurenregistratie, kopie identiteitsbewijzen, werknemersverklaring (de oude loonbelastingverklaring), sofinummers, tewerkstellingsvergunning (TW-vergunning) en eventueel een VAR-verklaring.

Directe storting en vrijwaar uzelf. Als u nog niet overtuigd bent van de financiële positie van het uitzendbureau waar u zaken mee gaat doen, dan kunt u afspraken maken over het storten van het deel van de betalingen aan het uitzendbureau op een zogenaamde ‘geblokkeerde rekening’ (g-rekening). Een dergelijke g-rekening kan worden aangevraagd bij de Belastingdienst. Het gebruik van deze g-rekening lijkt sterk op het gebruik van een g-rekening bij onderaanneming. U kunt ook rechtstreeks een deel van de betaling storten op de rekening van de Belastingdienst.

Als u bouwpersoneel inleent kunt u als het uitzendbureau zijn afdrachtverplichtingen voor loonbelasting en premies verzaakt, hiervoor aansprakelijk gesteld worden. U kunt uw aansprakelijkheid beperken via goede selectie, administratie en directe storting zoals in dit advies staat.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01