ONROERENDE ZAKEN - 19.09.2007

Soepel een bouwvergunning aanvragen

Regelmatig ontvangen wij van lezers vragen over zaken die om de hoek komen kijken bij de aanvraag van een bouwvergunning. Wij hebben voor u de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet.

Aanvraag bouwvergunning

Bij de aanvraag van een bouwvergunning moet u een aantal gegevens verstrekken.

Tip 1. Bespreekmet de bouwafdeling van uw gemeente welke stukken zij moeten hebben om de aanvraagprocedure te kunnen starten. Dit moeten in ieder geval de bouwtekeningen zijn.

Tip 2. Meestal kunt u afspreken dat de gegevens over de constructie, installatie en bestek een paar weken voor de bouwwerkzaamheden kunnen ­worden aangeleverd.

Tip 3. Als de hoofdlijn van de constructie blijkt uit de (ontwerp)tekening, kan het zijn dat helemaal geen constructieberekening bij de bouwaanvraag hoeft te worden gevoegd. Informeer daarnaar.

Wie beslist?

Het college van burgemeester en wethouders beslist binnen twaalf weken over een aanvraag om een reguliere bouwvergunning, zoals een woning.

Tip. Als de bouwvergunning niet binnen twaalf weken is afgegeven, is de vergunning auto­matisch, van rechtswege, verleend. U kunt dan dus gaan bouwen alsof u een vergunning heeft. Maar in de praktijk laat de gemeente het helaas niet zo ver komen. Toch is het nuttig om van het ontstaan van zo’n ‘fictieve’ bouwvergunning op de hoogte te zijn.

Wanneer weigeren? B&W kan de verzochte bouwvergunning weigeren als het bouwplan bijvoorbeeld in strijd is met de Monumentenwet, de bouwverordening of het op dit perceel geldende bestemmingsplan.

Tip 1. Vraag uw architect of bouwkundig tekenaar of hij op de hoogte is van alle plaatselijke regelingen. Dit bespaart in elk geval kosten.

Tip 2. Een stempel van een officiële architect op de tekening kan alles veel sneller laten verlopen. Zo zijn die kosten vaak snel terugverdiend.

Advies welstandscommissie

Elke gemeente heeft een door de gemeenteraad vastgestelde welstandnota. Daarin staat aan welke criteria de gemeente het bouwplan toetst in relatie met de omliggende bebouwing. De welstandscommissie adviseert het college over bouwaanvragen en moet daarbij onder andere rekening houden met de in deze nota vastgelegde welstandcriteria. Vergaderingen zijn openbaar.

Tip. Woon als toehoorder de welstandsvergadering voor uw eigen bouwaanvraag bij. Informeer wanneer deze vergadering is. Zo weet u welke argumenten de basis vormen van het advies dat zij over uw bouwplan uitbrengen.

Niet alles is even ‘zwaar’. Zo wordt bij een licht-vergunningplichtig bouwwerk, zoals een dakkapel of een berging, slechts een vluchtige en snelle toets uitgevoerd. De beslistermijn voor B&W op de bouw­aanvraag is dan zes weken.

Rekening houden met. Als B&W bij het ver­lenen van de bouwvergunning af wil wijken van het welstandsadvies, moet zij daarvoor goede ge­­motiveerde argumenten hebben. Dat kan bijvoorbeeld een nieuw beleid zijn met betrekking tot het stads- of dorpsgezicht voor het gebied waar de voor­ge­nomen bouw of verbouwing zal plaats­vinden.

Tip. Bespreek een aanvraag met de gemeente­lijke ambtenaar voor bouwzaken voordat u de wel­stands­gegevens gereed maakt. Hij kan u onder meer zeggen wat van belang is om een gunstig welstandsadvies te krijgen. Denk bijv. aan de kleur van de dakpannen of grootte van de ramen.

Bespreek een aanvraag vooraf met de gemeenteambtenaar Zo kunt u uw aanvraag zo compleet mogelijk indienen. Informeer of uw architect op de hoogte is van alle plaatselijke regelingen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01