DAT OVERKOMT U TOCH NIET? - 04.09.2007

Toegang voor honden verboden?

Stel, in uw restaurant wilt u eigenlijk liever geen mensen met honden hebben, omdat andere gasten zich daaraan storen. Commercieel gezien is dat uw keuze. Maar hoe zit dat wettelijk, mag u de toegang zomaar weigeren?

U bedoelt dat niet discriminerend. Voor uw hotel-, restaurant- of cafébedrijf wilt u een bepaalde doelgroep aanspreken: zakenmensen, senioren, gezinnen met kinderen, singles, etc. Maar hoe zit het nu als u eigenlijk geen krijsende kinderen in uw zaak wilt hebben of niet wilt dat uw gasten hun hond mee naar binnen nemen. Gewoon omdat u bang bent dat andere gasten zich aan de rennende kinderen gaan ergeren of aan de kwijlende hond die langs hun benen strijkt. Kunt u hun wettelijk gezien eigenlijk zomaar de toegang ontzeggen?

Geen wettelijk recht op toegang

Er staat nergens in de wet dat u verplicht bent kleine kinderen en honden toegang tot uw zaak te verlenen. Het is dus aan u om uit te maken of u deze als ‘gast’ wilt ontvangen of niet, tenzij de gemeente in de plaatselijke verordening heeft bepaald dat in uw type horecabedrijf geen kinderen beneden de 21 jaar aanwezig mogen zijn.

Maakt u echter zelf een bewuste keuze om geen kinderen of honden in uw zaak toe te laten, dan moet u dat bij de ingang van uw bedrijf of terras duidelijk maken. Dat kan door met stickers of bordjes te werken, waaruit duidelijk blijkt dat kinderen en/of honden niet welkom zijn.

Let op. Bedenk dat de weigering van kinderen of honden ertoe kan leiden dat de begeleider(s) van het kind of de eigenaar van de hond uw zaak niet zal/zullen bezoeken en dat u daardoor niet alleen maar omzet mist, maar ook gesprekstof kan opleveren als het gaat om ‘gastvrijheid’.

Ook positief effect? Aan de andere kant kan het u ook omzet opleveren, omdat er misschien een bepaalde groep gasten de afwezigheid van kinderen en/of honden juist erg op prijs stelt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de gast die letterlijk ziek wordt van de aanwezigheid van een hond vanwege een allergie of hygiëneprincipes.

Bij hotels speelt bovendien nog mee, dat veel mensen om hygiënische redenen niet eens willen slapen in een hotel waar honden op de kamer van hun baasjes mogen overnachten.

Houd rekening met uitzonderingen

Afhankelijk van uw redenen om kinderen en/of honden de toegang tot uw horecazaak te ontzeggen, zult u misschien toch soms uitzonderingen moeten maken. U kunt daarbij denken aan de blinde man of vrouw die met een blindengeleidehond en in gezelschap van andere personen uw zaak wil bezoeken. In dat geval kunt u te maken krijgen met een uitzonderingsgeval. Let op. Dan zult u daar wel een verklaring klaar voor moeten hebben ten opzichte van (potentiële) gasten wiens hond u de toegang wel heeft geweigerd. U kunt daarbij als reden geven dat de blinde man of vrouw niet zonder zijn of haar blindengeleidehond kan.

Hygiëne-eisen spelen wél een rol!

Hoewel u dus de volledige vrijheid heeft om te beslissen of u honden in uw horecabedrijf wilt toestaan, heeft u wettelijk gezien wél rekening te houden met de hygiëne-eisen. Zeker als u honden wel toelaat. Warenwettelijk bent u namelijk verplicht om adequate maatregelen te treffen om te voorkomen dat huisdieren op plaatsen kunnen komen waar levensmiddelen worden bewerkt of opgeslagen. Uw keuken is daarom streng verboden gebied voor welk huisdier dan ook, ook voor uw eigen huisdieren overigens!

Als horecaondernemer bepaalt u zelf of u uw zaak tot verboden gebied voor honden wilt verklaren. Daar is geen wet voor. U heeft wel te maken met de Warenwet. In geen geval mogen huisdieren bij u in de keuken komen, of het nu gaat om dieren van gasten of van uzelf.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01