Wie heeft melding van langdurige ziekte gedaan?
Stel, u heeft uw werknemer ziek gemeld bij de arbodienst. De arbodienst heeft u ervan verzekerd dat zij bij langdurige ziekte de ziekmelding zullen doorgeven aan het UWV. Is daarmee voor u de kous af?
Ziekmelding. Als uw werknemer ziek is, geeft u dit door aan uw arbodienst of bedrijfsarts. Als uw werknemer langer ziek blijft, geeft u of uw Arbodienst die ziekmelding ook door aan het UWV.
Let op 1. De wet heeft bepaald dat deze ziekmelding uiterlijk op de eerste werkdag nadat uw werknemer 13 weken ziek is, dient te gebeuren. Let op 2. Bent u eigenrisicodrager bij arbeidsongeschiktheid? Dan meldt u ziekte van uw werknemer uiterlijk op de eerste werkdag nadat hij of zij 8 maanden ziek is.
Het klinkt allemaal simpel. Toch zit er nog een addertje onder het gras. Ook de rechter moest zich daarover buigen, wat was er aan de hand?
Ziekmelding per fax was boosdoener
Een werkneemster was langdurig arbeidsongeschiktheid en moest ook ziek worden gemeld bij het UWV. De werkgever had met de arbodienst afgesproken dat deze de ziekmelding aan het UWV zou verzorgen. Dit heeft de betreffende arbodienst ook gedaan. Echter, bij toekenning van de WAO-uitkering aan de werkneemster meldde het UWV dat de werkgever de eerste 178 dagen het loon moest gaan doorbetalen. De reden hiervoor was dat de ziekmelding volgens het UWV 178 dagen te laat was gedaan. De arbodienst bracht hier tegenin dat zij binnen de termijn van 13 weken per fax de ziekmelding aan het UWV hadden verzonden. Zij hadden naast deze ziekmelding ook nog twee andere ziekmeldingen per fax verzonden. De arbodienst heeft ter bewijs het verzendjournaal van de betreffende fax overgelegd met de status ‘OK’. Ondanks dat de arbodienst met het UWV ook afgesproken had dat de 13e weeks-ziekmeldingen per fax zouden worden verstuurd, hield het UWV vol dat het loon over de eerste 178 dagen door de werkgever moest worden betaald. Het bezwaar van de werkgever hiertegen werd door het UWV afgewezen.
De rechter moest uitkomst brengen
In hoger beroep oordeelde de Centrale Raad van Beroep (LJN: BA5716), net als de rechtbank, dat de risico’s verbonden aan het verzenden per fax in beginsel voor rekening komen van de verzender. Let op. Het verzendjournaal geeft volgens de rechter weliswaar een indicatie van ontvangst, maar vormt geen sluitend bewijs. De rechter stelde namelijk dat een verzendjournaal met een status ‘OK’ onvoldoende is. Daaruit blijkt immers niet wat de inhoud is van de verzonden fax.
Zorg dat u bewijs van ziekmelding heeft
Faxen, maar hoe? Als u zelf de ziekmelding verzendt aan het UWV dan is het, gezien deze rechterlijke uitspraak, van belang dat u een bewijs heeft van verzending waaruit de inhoud van de fax blijkt. Faxapparaten printen namelijk meestal alleen een deel van de eerste pagina in het verzendjournaal. Oplossing hiervoor kan zijn dat u elke pagina apart faxt, of zo mogelijk de instellingen van uw faxapparaat aanpast.
Per post én fax. Mocht u de ziekmelding per post verzenden, doe dit dan aangetekend. Aan te raden blijft de ziekmelding, maar ook andere correspondentie aan het UWV, per fax én per post te versturen.
Tip. Kiest u ervoor dat de arbodienst voor u de ziekmelding regelt, dan is het van belang dat u schriftelijk afspraken maakt met hen over de wijze van verzending aan het UWV. Alleen dan kunt u bij problemen eventueel de arbodienst aanspreken.