COMPUTER - 17.01.2008

Doe méér met uw printer

De printer is wellicht een vaak gebruikt instrument in uw bedrijf of thuis. Wij gingen op zoek naar enkele tools die de mogelijkheden ervan opkrikken.

1. Wi-fi printer. In heel wat woningen en bedrijven is er een draadloos netwerk geïnstalleerd. Wist u dat u ook een wifi-printer kunt opnemen in dat netwerk zodat u makkelijk van om het even waar in het gebouw documenten kunt afdrukken? U kunt zelfs meerdere computers draadloos ver­binden met zo’n centraal geplaatste printer. Zulke wifi-printers vindt u in computer­zaken én super­markten. De modellen van bv. HP zijn vrij duur, maar bij Lexmark vindt u er al vanaf € 80.

2. Printer Anywhere (http://www.printeranywhere.com) is een interessant, gratis programma om te printen ‘op locatie’. Hier­mee kunt u namelijk via internet of via een lokaal netwerk docu­men­ten of bv. foto’s recht­streeks naar de printer van iemand anders (een kennis, een collega, …) of ergens anders (bv. op kantoor, thuis, …) sturen. Dat kan een handig alternatief zijn voor een aantal situaties: a. u heeft geen printer (ter beschikking), b. u wilt een be­­stand als attachment sturen naar iemand die niet de juiste applicatie heeft om dit te openen (denk bv. aan een docx-bestand: het Office 2007-formaat dat nog niet volop verspreid is) of c. u wilt een fax versturen, maar u of uw correspon­dent heeft geen fax. In de software moet u allereerst aangeven of u uw eigen printer wilt delen met anderen en tot welke printers u zelf toegang wilt. Let op! Op beide computers moet de Printer Anywhere-software geïnstalleerd zijn en expliciete toestemming van de andere is dus steeds vereist (de ‘ontvanger’ kan trouwens ook een printopdracht weigeren). Als u iets wilt afdrukken, kiest u in het dialoogvenster niet uw eigen printer, maar wel Printer Anywhere. U ziet dan welke ‘remote printers’ er op dat moment online zijn (dat is dus een vereiste). Tip. Handig is dat het document tijdens het versturen versleuteld wordt en dat er geen kopie achter­­blijft op de pc van de ontvanger - dit is belangrijk voor ‘gevoelige’ be­­standen! U krijgt steeds een bevestiging wanneer de print­job uit­gevoerd is.

3. FinePrint (http://www.fineprint.com) is een printerdriver die er­­voor zorgt dat u bij elke af­drukopdracht een dialoog­venster te zien krijgt met een preview. Hier­door kunt u onder andere a. via de rechter­muis­knop be­­paalde bladzijden ver­wijde­ren uit de print­opdracht, b. de gra­fische elemen­ten er­­uit weg­laten, c. op zuinige minia­tuur­pagina’s printen of d. een oor­spronke­lijk te groot be­­stand toch op één pagina afdrukken. Zo kunt u dus heel wat besparen op inkt en papier. De gratis versie van FinePrint werkt wel slechts gedurende 30 dagen. Om verder te kunnen werken, betaalt u $ 49,95.

4. U kunt via PrintConductor (http://www.printconductor.com - gratis) een heleboel bestanden in één keer afdrukken. Dat mogen zelfs files met ver­schillende formaten zijn zoals Word, Excel, PowerPoint, pdf en html. U kunt ze op diverse manieren toevoegen aan de afdruklijst (bv. via ‘drag and drop’) en u kunt zulke lijsten bewaren. Bovendien kunt u de bestanden recht­streeks in PrintConductor openen voor een preview.

Met Printer Anywhere kunt u bestanden via internet op een ‘remote printer’ afdrukken. Ook interessant zijn FinePrint (zuinig printen) en PrintConductor (meerdere printopdrachten tegelijkertijd).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01