PRIVé - 23.01.2008

Huwelijk en faillissement: welke voorwaarden?

Als (gehuwde) bouwondernemer loopt u privé risico’s. Maar die risico’s kunt u beperken door huwelijkse voorwaarden op te stellen. Wat kunt u daarmee regelen? Hoe moet u dat aanpakken en waar moet u dan aan denken?

Niets geregeld? Als u gehuwd bent en u heeft verder niets geregeld, dan zegt de wet dat u samen met uw echtgenote één gemeenschappelijk vermogen heeft waarvan u samen met uw echtgenote eigenaar bent. U hebt dus geen privévermogen meer. Op het moment dat u ging trouwen zijn de beide privévermogens van u en uw partner als het ware op een grote hoop gegooid. Dat vormt dan het ‘gemeenschappelijk vermogen’. Daarbij maakt het niets uit wie bepaalde goederen gekocht heeft of op wiens naam deze staan (bijv. het woonhuis, de auto maar óók uw bouwbedrijf!). U bent voortaan sámen eigenaar van alle goederen die vóór het huwelijk van u beiden privé waren. Uiteraard geldt dat óók voor alle goederen die u tijdens het huwelijk nog verkrijgt.

Daarmee loopt u een risico. Als uw bouwonderneming wordt gevoerd in de rechtsvorm van een eenmanszaak of als u vennoot bent in een vennootschap onder firma (Vof), loopt u een behoorlijk risico. Want als ondernemer bent u privé aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Dus als de schulden niet meer door de onderneming kunnen worden betaald, kunnen de schuldeisers daarvoor bij u privé aankloppen. Ze kunnen hun schulden dan verhalen op het gehele gemeenschappelijk vermogen dat u als ondernemer heeft samen met uw echtgenote. Dat bepaalde goederen op naam staan van de echtgenote, maakt voor de schuldeiser niets uit. Zijn factuur moet worden voldaan, óók als daarvoor alles moet worden verkocht!

Huwelijkse voorwaarden opstellen

Het is daarom verstandig om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Daarmee kunt u vastleggen welke goederen privébezit blijven van u of van uw echtgenote. Als het fout gaat met uw onderneming, raakt u in het ergste geval uw privévermogen kwijt. Maar de goederen waarvan in de huwelijkse voorwaarden is bepaald dat ze privébezit zijn van uw echtgenote (bijv. bankrekeningen, de auto of het woonhuis), blijven in dat geval buiten schot. Daarop hebben de schuldeisers van uw onderneming geen verhaal.

Voor of tijdens het huwelijk? Huwelijkse voorwaarden kunnen zowel vóór als tijdens het huwelijk worden opgesteld. Daarvoor moet u bij de notaris zijn. Maar het is raadzaam om het al vóór het huwelijk te doen. De notaris maakt van de huwelijkse voorwaarden een akte op die door hem moet worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister.

Kosten. De kosten voor het opmaken van de akte en voor de inschrijving bedragen ongeveer € 750,-.

Wilt u daarentegen huwelijkse voorwaarden opstellen tijdens het huwelijk, dan wordt het een stuk duurder. Ook in dat geval moet de notaris een akte opmaken. Maar deze akte moet worden goedgekeurd door de rechter. Tevens moet een accountant een verklaring opstellen over de waarde van het vermogen van u en uw echtgenote. Dan zullen de kosten al gauw zo’n € 2.000,- zijn.

Ook nog van belang

Notaris van uw keuze. Als u van plan bent om huwelijkse voorwaarden op te stellen, is het belangrijk om daarvoor tijdig een notaris van uw eigen keuze te raadplegen. Hij kan u uitleggen wat wél en wat niét mogelijk is op dat gebied. Tevens kan hij met u bespreken wat het gevolg is van de huwelijkse voorwaarden ingeval van mogelijke echtscheiding.

Via huwelijkse voorwaarden kunt u vastleggen welke goederen privébezit blijven. Als het fout gaat met uw bouwbedrijf, blijft het privévermogen van uw echtgenote (bankrekeningen, de auto of het woonhuis) buiten schot.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01