BEDRIJFSOVERDRACHT - 10.01.2008

Meerwaarde van bedrijfsoverdracht?

Als het (familie)bedrijf door een van de kinderen wordt overgenomen, gaat dat vaak tegen een lager bedrag dan de vrije verkoopwaarde. Wat is dan handig?

Kind goed in het zadel helpen. Meestal wordt de overname van een (familie)bedrijf door een van de kinderen als bedrijfsopvolger tegen een lagere waarde dan de vrije verkoopwaarde gedaan, om de bedrijfsopvolger financieel in staat te stellen het bedrijf voort te zetten. Voor de overdragende ouder(s) en eventuele andere kinderen blijft er dus minder over. Zolang de bedrijfsopvolger het bedrijf daadwerkelijk voortzet, zal dat in de meeste gevallen niet tot problemen leiden. Zonder nadere regeling zou dit echter betekenen dat, als de bedrijfsopvolger in de verre of niet zo verre toekomst het bedrijf verkoopt en daarbij een aanzienlijke winst realiseert, dit voordeel geheel in de zak van de bedrijfsopvolger verdwijnt. Dit zal meestal niet de bedoeling zijn. Door bij de overdracht van uw bedrijf een ‘meerwaardeclausule’ af te spreken, kunt u dit voorkomen. Lees verder hoe dit werkt.

Wat kan met een meerwaardeclausule?

Wat afdragen? De meerwaardeclausule houdt in dat de bedrijfsopvolger, als hij het overgenomen bedrijf binnen een afgesproken periode verkoopt of op een andere manier te gelde maakt, het verschil tussen de door hem betaalde prijs en de vrije waarde geheel of gedeeltelijk moet afdragen aan de overdrager, zijn broers en zussen of iemand anders.

Echtscheiding. Ook in het kader van een echtscheiding kan een meerwaardeclausule trouwens handig zijn. Bijv. als een van de echtgenoten de gezamenlijke woning voor een ‘schappelijke prijs’ mag overnemen. Bij verkoop binnen een bepaalde tijd wordt de verkoopopbrengst op grond van de meerwaardeclausule alsnog verdeeld tussen de ex-echtgenoten. Wij gaan hier nu niet verder op in. Regelen zoals u het wilt. In de meerwaardeclausule kunt u afspreken aan wie de meerwaarde moet worden afgedragen. Dit kunt u zelf - als overdragende ouder(s) - zijn, maar u kunt de meerwaardeclausule ook ten behoeve van uw andere kinderen bedingen (= derdenbeding).

Wat is de meerwaarde? Verder is van belang dat duidelijk afgebakend is wat onder meerwaarde moet worden verstaan. Moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met eventuele investeringen die de bedrijfsopvolger na overname heeft gedaan, kosten van verbetering en de te betalen belastingen in verband met staking van het bedrijf? Ook moet worden afgesproken gedurende welke periode en in welke situaties de meerwaardeclausule van toepassing is en hoeveel er van de gerealiseerde meerwaarde moet worden afgedragen. Is dat gedurende de gehele periode 100% of wordt dit percentage jaarlijks minder?

Wat speelt fiscaal?

Inkomstenbelasting. Heeft u de meerwaardeclausule voor u zelf bedongen, dan valt een betaling (straks) bij u als nagekomen bedrijfsbate onder de inkomstenbelasting in box 1.

Voor de andere kids? Heeft u de meerwaardeclausule niet voor uzelf maar voor uw andere kinderen bedongen, dan krijgen uw kinderen op het moment van de overdracht een voorwaardelijke vordering op de bedrijfsopvolger. Deze vordering behoort voor de kinderen tot hun vermogen in box 3. Zolang de bedrijfsopvolger echter geen reële verkoop- en stakingsplannen heeft, zal deze vordering niet veel of helemaal niets waard zijn.

Wordt er uiteindelijk betaald op grond van de meerwaardeclausule, dan behoort het daadwerkelijk uitbetaalde bedrag uiteraard ook tot het box 3- vermogen.

Schenkingsrecht. Over het uitbetaalde bedrag moeten de kinderen schenkingsrecht betalen.

Door bij de overname tegen een lagere waarde voor uw andere kinderen een meerwaardeclausule te bedingen, kunt u voorkomen dat uw bedrijfsopvolger bij bedrijfsverkoop de winst geheel in eigen zak steekt. De meerwaardevordering van de andere kinderen kan vaak onbelast blijven.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01