Bouwvergunning voor zonne-energie?
U heeft een serieuze kandidaat-koper voor een woning. Tijdens de tweede bezichtiging vertelt hij van zijn plannen om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. Hij vraagt u of hij hiervoor eigenlijk een bouwvergunning nodig heeft.
Sinds Al Gore’s verontrustende film ‘An inconvenient truth’ is het klimaat weer helemaal hot! Ook het monteren van zonnecollectoren en zonnepanelen neemt hierdoor in deze tijd weer een grote vlucht. Maar hoe zit het nu met de regelgeving voor die milieuvriendelijke energiebronnen? Heeft u een bouwvergunning nodig als u een zonnecollector of zonnepaneel op het dak gaat monteren?
De zon als energiebron
Wat is een zonnecollector?Met een zonnecollector wordt warmte opgewekt. Deze warmte wordt vervolgens via een warmwateropslag gebruikt voor het verwarmen van water in een woning.
Wat is een zonnepaneel? Met een zonnepaneel wordt elektriciteit opgewekt uit daglicht. Deze elektriciteit wordt gebruikt voor de elektriciteitsvoorziening van een woning.
Bouwvergunning nodig?
In sommige gevallen is voor het installeren van zonnecollectoren en zonnepanelen een bouwvergunning nodig. Meestal zijn deze zaken echter bouwvergunningsvrij.
Vergunningsvrij. Als u op uw woning zonder bouwvergunning een zonnecollector of zonnepaneel wilt aanbrengen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
1. De collector of het paneel moet op of aan de woning worden geplaatst.
2. De collector of het paneel moet bedoeld zijn voor de energie- of warmtevoorziening van de woning waarop of waaraan het is geplaatst.
Tip. Het plaatsen op een garage op hetzelfde perceel is overigens ook toegestaan.
3. De collector of het paneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opslaan van het water, respectievelijk het opwekken van elektriciteit.
Op een schuin dak. Bij plaatsing op een schuin dak geldt dat:
• de collector of het paneel niet mag uitsteken en dus aan alle kanten binnen het dakvlak moet blijven;
• de collector of het paneel in, of direct op, het dakvlak moet worden geplaatst;
• de hellingshoek hetzelfde moet zijn als het dakvlak.
Op een plat dak. Bij plaatsing op een plat dak geldt dat:
• de collector of het paneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als deze hoog is. Voorbeeld: als de collector 30 centimeter hoog is, moet deze ook minimaal 30 centimeter van de dakrand af geplaatst zijn;
• de hellingshoek van de collector of het paneel niet meer dan 35 graden mag zijn.
Let op 1. Als niet aan deze voorwaarden voldaan wordt, heeft u een bouwvergunning nodig.
Let op 2. Voor plaatsing bij een monument of een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht, moet altijd een bouwvergunning worden aangevraagd.
Meer informatie
Op de website van VROM vindt u een folder over zonnecollectoren en zonnepanelen.
Ook vindt u een heel dossier over de mogelijkheden van zonne-energie op http://www.vrom.nl/pagina.html?id=7542