Ook fiscaal gezien gezonde voornemens?
Traditioneel gezien is het begin van het jaar altijd een goed moment voor goede voornemens. Kunt u uw werknemers hierbij fiscaal vriendelijk ondersteunen?
Ook in uw belang. U kent het wel, in het begin van het jaar willen we allemaal afvallen, stoppen met roken en meer gaan bewegen. U wilt natuurlijk ook dat uw werknemers fit en gezond zijn en zich zo min mogelijk ziek melden. Hoe?
Gebruik bestaande mogelijkheden
Wat kunt u doen om gezonde voornemens van uw werknemers te stimuleren? U kunt natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven of allerlei ludieke acties bedenken. Maar u kunt ook gebruikmaken van allerlei bestaande fiscale mogelijkheden.
Let op. Om gebruik te kunnen maken van de fiscale regelingen moeten ze wel ingebed zijn in uw risico-inventarisatie & -evaluatieplan (RI&E). Voordeel hiervan is dat u uw arbeidsomstandigheden en RI&E nu ook eens iets opleveren. Hieronder geven wij u een overzicht van enkele ‘fiscaal gezonde’ mogelijkheden waarmee u aan de slag kunt.
Fit naar of op het werk?
Bedrijfsfitness. Bedrijfsfitness houdt in dat uw werknemers deel kunnen nemen aan conditie- of krachttraining onder deskundig toezicht, die georganiseerd wordt door u als werkgever. Naast het werken aan de conditie bevordert fitness de re-integratie van zieke werknemers en helpt het klachten aan het bewegingsapparaat voorkomen. Tip 1. U hoeft hiervoor geen eigen fitnessruimte te hebben. U kunt ook gebruikmaken van (externe) fitnessvoorzieningen buiten uw bedrijf.
Tip 2. Sinds 2008 is bedrijfsfitness ook vrijgesteld van loonheffing en premies buiten de reguliere werktijd.
Fiets van de zaak. Werknemers die met de fiets naar hun werk komen, werken dagelijks aan hun conditie. Fietsen wordt helemaal leuk als het rijwiel fiscaal gunstig en met hulp van de werkgever is aangeschaft. Dit kan via de fiscale regeling voor een ‘fiets van de zaak’. Zie ook T&A Personeel jg. 13, nr. 4, p. 7, 18.12.2007.
Gezondheidsopties
Cursus stoppen met roken. Rokende werknemers (ziekte)verzuimen in het algemeen meer en zijn minder productief. Ook bestaat er bij niet-rokende werknemers vaak ergernis over de extra pauzes van hun rokende collega’s.
Tip. Het aanbieden van een cursus stoppen met roken is fiscaal onbelast en kan bijdragen aan een beter bedrijfsresultaat en een gezonde sfeer.
Medische check. Via een medische check krijgen werknemers te horen hoe het gesteld is met hun gezondheid. Een arts stelt vast hoe het zit met hun conditie, het eet- en leefpatroon en wat de risicofactoren zijn. Een vitaliteits- of gezondheidscheck past uitstekend in het preventieve arbobeleid. Risicofactoren en zwakke punten worden hierdoor blootgelegd, waardoor u beiden actie kunnen ondernemen voor het te laat is.
Tip. Ook steeds meer zorgverzekeraars vergoeden medische onderzoeken.
Stoelmassage. Een stoelmassage ontspant de spieren die het meest te lijden hebben van werkstress of een verkeerde werkhouding. Werknemers kunnen na afloop van de massage met hernieuwde energie weer aan het werk. Bovendien zijn alledaagse klachten te verhelpen én zijn andere gezondheidsproblemen, zoals RSI, al in een vroeg stadium te behandelen.
Fiscale voorwaarden? Stoelmassage is onder de volgende voorwaarden een vrije verstrekking:
• De stoelmassage maakt deel uit van het arboplan.
• De stoelmassage vindt tijdens werktijd plaats.
• De werknemer is geen eigen bijdrage verschuldigd.