BELASTINGEN - 20.02.2008

Voorlopige aanslag té hoog?

U heeft enkele weken geleden waarschijnlijk een voorlopige belastingaanslag 2008 ontvangen. Wat als die aanslag aan de hoge kant is?

Voorlopige aanslag. Eind januari van ieder jaar verstuurt de Belastingdienst voorlopige aanslagen. Of het nou gaat om een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting (als u een BV heeft), of een aanslag inkomstenbelasting als u IB-ondernemer bent, u mag die voorlopige aanslag in elf maandelijkse termijnen (vanaf eind februari) betalen, of ineens (vóór eind februari).

Bijbetalen. Nadat u uw belastingaangifte over 2008 in 2009 heeft ingediend, wordt de ‘definitieve’ aanslag over 2008 vastgesteld. Het bedrag dat u al via de voorlopige aanslag betaalde, wordt afgetrokken. Over het bedrag dat u nog moet bijbetalen, berekent de Belastingdienst heffingsrente, vanaf 1 juli 2008. Zo is dat in de wet geregeld. Het te betalen rentepercentage is vrij fors, momenteel namelijk 5,30%.

Geld terug. Blijkt achteraf dat u minder belasting moet betalen dan de voorlopige aanslag, dan krijgt u het verschil terug. Ook over de terugbetaling wordt rente vergoed. U zou denken vanaf 1 juli 2008, net als in het geval dat u moet bijbetalen. Helaas, niet dus.

Over de terugbetaling ontvangt u namelijk geen heffingsrente, maar invorderingsrente. Dat is hetzelfde rentepercentage (nu 5,30%). Dus wat maakt dat dan verder uit? Nou, dat maakt wel verschil want invorderingsrente wordt berekend vanaf 1 januari na afloop van het kalenderjaar (i.p.v. vanaf 1 juli van het kalenderjaar). Zou de Belastingdienst na ontvangst van uw aangifte niet eerst de voorlopige aanslag verminderen, maar meteen een definitieve aanslag opleggen, dan zou over de terug te betalen belasting wél heffingsrente worden vergoed. En dan zou u dus wél rentevergoeding krijgen vanaf 1 juli 2008.

Slechte wetgeving. Het wettelijk systeem van rentevergoeding over terugbetalingen deugt dus niet. Om die reden raden wij u aan kritisch te kijken naar de hoogte van de voorlopige aanslag. Tip 1. Maak bezwaar als u aannemelijk kunt maken dat de werkelijk verschuldigde belasting lager zal uitvallen. Doorgaans wordt zo’n bezwaarschrift soepel toegewezen. Een uitgebreide motivering is niet nodig. Tip 2. Indien uw adviseur dit voor u verzorgt, hoeft hij daar in de meeste gevallen dus niet veel tijd aan te besteden (en kosten voor te maken).

Maak tijdig bezwaar tegen een te hoge voorlopige aanslag 2008. Want bij een latere vermindering wordt pas vanaf 1-1-2009 rente vergoed.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01