ZIEKTE - 26.02.2008

Ziekteverzuim terugdringen, kan dat?

Als ondernemer kunt u soms goed ziek worden van het ziekteverzuim onder uw personeel. Zeker als u sterk de indruk heeft dat een werknemer niet echt ziek is. Hoe kan een bonusregeling u hierbij van pas komen?

Ziekteverzuim is altijd vervelend. Het kost geld terwijl de zieke werknemer niet productief is en dus geld kost. Verder moet u aan allerlei verplichtingen voldoen om de zieke werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Dit wordt door u uitbesteed aan een Arbodienst. Maar ja, dit kost ook weer geld. Helemaal vervelend wordt het als u stellig de indruk heeft dat de werknemer niet echt ziek is maar een weekendje te veel op stap is geweest. Hier hoeft u toch niet voor op te draaien? Kortom, kan het ook anders?

Stimuleren

Uit een recentelijk gepubliceerd onderzoek blijkt dat 27% van de werkgevers een (financiële) stimuleringsregeling in het leven heeft geroepen om werknemers aan te sporen zich minder (snel) ziek te melden. U kunt hierbij denken aan een bonussysteem. In de praktijk blijkt dat bij veel bedrijven die een bonussysteem hebben, het ziekteverzuim drastisch daalt.

Hoe werkt een bonusregeling?

De achterliggende gedachte bij een bonusregeling is de werknemer financieel te prikkelen om niet ziek te worden, althans zich niet te snel ziek te melden. Let wel, dit is wezenlijk anders dan financiële sancties toepassen bij ziekteverzuim. Dit is immers niet geoorloofd.

Met een bonusregeling wordt de werknemer een bedrag (meestal tussen € 250,- € 1.000,- bruto) in het vooruitzicht gesteld. Dat bedrag ontvangt hij aan het einde van het jaar als extraatje als hij zich niet ziek heeft gemeld. Ook komt het in de praktijk veelvuldig voor (met name bij grotere ondernemingen) dat zo’n bonus wordt uitgekeerd aan alle werknemers, als het ziekteverzuimpercentage onder een bepaald niveau blijft of komt.

En wat als je toch ziek wordt?

Uiteraard kan een werknemer, ook al is hem een bonus in het vooruitzicht gesteld, toch ziek worden. Het is daarom aan te bevelen om voor iedere ziekmelding een bepaald percentage van de bonus af te halen. Dus bijvoorbeeld bij de 1e ziekmelding 20% minder bonus en voor iedere dag dat de ziekmelding voortduurt 2% minder. Op deze manier wordt een werknemer in veel gevallen gestimuleerd om niet die extra dag (bijvoorbeeld net voor het weekend) nog ziek gemeld te blijven. Vaak is het gevolg van invoering van een bonusregeling dat met name de ‘discutabele’ ziekmeldingen verminderen. Dat alleen al is winst.

Een voorbeeld van een bonusregeling kunt u downloaden van http://personeel.indicator.nl (PS 13.08.04).

Uitzonderingen

Er zijn natuurlijk altijd situaties denkbaar waarbij het wellicht niet eerlijk is om de bonus te verminderen bij ziekte. Denkt u maar aan een auto-ongeval waarbij uw werknemer gewond raakt en enige tijd in het ziekenhuis blijft. In zo’n geval van overmacht kunt u natuurlijk afspreken dat de bonus alsnog volledig wordt uitgekeerd.

Tip. Wellicht kunt u deze uitkering op de aansprakelijke verzekeraar verhalen.

Tip. Neem niet te veel uitzonderingen op in de bonusregeling. Dit werkt niet alleen discussie in de hand maar ondermijnt ook de doelstelling van de bonusregeling; namelijk het ziekteverzuim op een positieve manier terugdringen. En daar heeft u als ondernemer een groot belang bij.

Gebruik een bonusregeling die u afhankelijk maakt van het ziekteverzuim van uw werknemer. Zo worden uw werknemers gestimuleerd zich niet zomaar ziek te melden. Uw verzuim zal hierdoor aanzienlijk dalen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01