VERKOOP - 14.03.2008

Alle eigenaren verzamelen

U heeft als makelaar een huis verkocht. Bij het voorbereiden van de overdracht komt de notaris erachter dat er nog een ‘vergeten’ eigenaar in Australië zit. In sommige situaties moet u extra alert zijn. Maar wanneer? En hoe?

Kadaster niet altijd genoeg

Als u een huis in de verkoop neemt, controleert u of uw opdrachtgever ook daadwerkelijk de eigenaar is. Vaak zult u daarbij de kadastrale registratie als leidraad nemen. Maar het Kadaster regis­treert alleen wat namens gerechtigden wordt ingediend. Daardoor is deze informatie niet altijd volledig. Met name in de volgende praktijksituaties is voorzichtigheid geboden.

Overlijden

Het huis is oorspronkelijk aangekocht door meneer A. Hij was getrouwd met mevrouw B en is in 2000 overleden. In het Kadaster staat het huis nog steeds op naam van meneer A.

Verkoop door de erfgenamen. Mevrouw B en haar twee kinderen willen het huis verkopen. In die verklaring van erfrecht staat vermeld dat meneer A geen testament had gemaakt en dat mevrouw B samen met haar twee kinderen mag beschikken over alle goederen.

Vergeet de ex niet. Op zich geen probleem als moeder en de kinderen de verkoopopdracht geven. Maar later kan blijken dat één van de kinderen bij het overlijden van meneer A in gemeenschap van goederen was getrouwd en dat dit kind nadien is gescheiden. In dat geval is de ex-echtgenoot van het kind mede-eigenaar en kan het huis niet worden verkocht en geleverd zonder medewerking van de ex-echtgenoot.

Overdracht ouders/kinderen

Het huis was voorheen eigendom van de ouders, maar op enig moment hebben zij het overgedragen aan hun kinderen onder voorbehoud van een vruchtgebruik. Nu beide ouders overleden zijn, zijn de kinderen - zo blijkt uit de kadastrale inzage - als eigenaren bevoegd om het huis te verkopen.

Eén van de kinderen blijkt echter na de overdracht door de ouders gescheiden te zijn. En u raadt het al: dat kind was in gemeenschap van goederen gehuwd. Ook hier zal de ex-echtgenoot moeten meewerken.

Echtscheiding en zo meer …

Vaak hebben mensen er totaal niet bij stilgestaan dat een ex-echtgenoot aanspraak kan maken op vermogen dat overduidelijk binnen de familie thuishoort.

Extra lastig wordt het als er bij de echtscheiding geen afspraken zijn gemaakt over dat vermogen, waardoor de ex-echtgenoot in sommige gevallen zelfs nog aanspraak kan maken op een gedeelte van de opbrengst.

In dat geval moeten de voormalige echtelieden, die soms jaren geen contact met elkaar hebben gehad, alsnog met elkaar om de tafel gaan zitten.

Het spreekt voor zich dat dit voor problemen kan zorgen.

Praktijktip

Vraag bij verkoopopdrachten waarbij meerdere personen zijn betrokken steeds naar eventuele echtscheidingen. Blijkt daarvan inderdaad sprake te zijn geweest, dan is inzage in stukken als de huwelijksvoorwaarden en/of het echtscheidingsconvenant noodzakelijk.

Let op. Overlegin ieder geval vóór het ondertekenen van de koopovereenkomst met een notaris. Dit is immers een zeer specifieke materie.

Vraag bij verkoopopdrachten waarbij meerdere personen zijn betrokken steeds naar eventuele echtscheidingen. Als daar sprake van is, dan is inzage in stukken als huwelijksvoorwaarden en/of een echtscheidingsconvenant noodzakelijk.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01