SOFTWARE - 28.03.2008

‘Rijke’ webtoepassingen: geen browser meer nodig!

Web 2.0-toepassingen, zoals online foto-editors of tekstverwerkers, werken al vrij vlot, maar er blijven beperkingen. Een volgende stap zijn de Rich Internet Applications of RIA’s. Waarover gaat het? Zijn er al bruikbare toepassingen?

Wat zijn RIA’s?

Klassiek. In een klassieke webtoepassing vindt er een voortdurend gesprek plaats tussen uw browser en de achterliggende webserver. U doet iets in uw browser, de browser stuurt dat door naar de webserver en die stuurt u een nieuwe webpagina terug. Dit werkt traag en omslachtig.

Web 2.0. De grote vernieuwing van Web 2.0 was dat u - dankzij de Ajax-technologie - allerlei zaken kunt doen (iets verslepen of iets aanklikken) en meteen het resultaat ziet zonder dat de web­­pagina telkens ‘ververst’ hoeft te worden. Dit werkt veel vlotter. Het grote nadeel blijft dat u ‘gevangen’ zit in uw browser en dat u steeds verbonden moet zijn met de achterliggende webserver. Verder werken als u offline bent, kan dus niet.

RIA. Een Rich Internet Application (RIA) werkt volledig buiten uw browser (en kan dus meer mogelijkheden bieden) en u kunt zelfs een tijdlang doorwerken zonder internetverbinding.

Wat zit er achter zo’n RIA?

Onlangs bracht Adobe de Adobe Integrated Runtime of AIR uit. Dit is de softwaremotor waarmee zulke RIA’s op uw desktop kunnen draaien. Om met AIR-toepassingen te kunnen werken, moet u dus eenmalig het 11 MB grote Adobe AIR (http://www.adobe.com/products/air/) installeren. Tip. U kunt ook gewoon uw eerste Air-toepassing downloaden (zie verder), want dan wordt Air meteen mee binnengehaald.

Wilt u een beetje technische achtergrond? Een AIR-toepassing bestaat uit html-pagina’s die ge­­toond worden in een venster buiten uw browser, met daaronder Javascript- of Flash-code die met een webserver én met uw lokale pc kan praten (om uw klembord aan te spreken, bestanden aan te maken, enz.). Bovendien bevat AIR ook een kleine databank (SQLite) die gegevens tijdelijk kan bijhouden tijdens het offline werken en die, na het herstellen van de verbinding, die gegevens naar de webserver kan sturen.

Al concrete voorbeelden?

Om een idee te krijgen van een veertigtal concrete toepassingen die u nu al kunt downloaden, gaat u naar de Adobe AIR Marketplace (http://www.adobe.com/cfusion/exchange/index.cfm?event=productHome&exc=24). Daar vindt u o.a. een password-manager, een toepassing voor post-its en ook Xdrive Desktop Lite (http://www.xdrive.com/desktop-lite/), waar­mee u bestanden kunt verslepen naar uw 5 GB gratis online opslag­ruimte bij Xdrive. Een ander voorbeeld is de Google Analytics Reporting suite (http://www.aboutnico.be/index.php/google-analytics-air-beta-sign-up/). Daarmee kunt u alle Google Analytics-bezoekersstatistieken van uw website bekijken en analyseren, alleen veel grafischer en interactiever dan in een browser.

Niet alleen Adobe Air

Adobe AIR is niet de enige technologie om RIA’s te maken. Het kan ook met Sun JavaFX Script (http://www.sun.com/software/javafx/script/) of met MicrosoftSilverlight (http://www.microsoft.com/silverlight/). Adobe AIR heeft echter als troef dat het in essentie op Adobe Flash gebaseerd is, dat al in bijna iedere browser ter wereld zit. Het is voor Adobe dus slechts een kleine moeite om AIR bijkomend te installeren bij een volgende Flash-update. Dat verzekert RIA-ontwikkelaars die voor AIR kiezen van miljoenen potentiële gebruikers.

De nieuwe Rich Internet Applications, op basis van o.a. Adobe’s AIR, werken buiten uw browser en ook zonder dat u continu online bent. Probeer bv. de Xdrive Desktop Lite om al een concreet idee te krijgen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01