BOER EN BEDRIJF - 07.03.2008

Vernietigen grasland mag weer; wat nu?

Grasland vernietigen mag weer. Welke aandachtspunten zijn er? Bijv. bij het verwerken van de graslandvernietiging in het bemestingsplan bij derogatie?

Vernietigen. Onder vernietigen wordt bijvoorbeeld verstaan het omploegen en frezen van de graszoden, maar ook het doodspuiten.

Toegestane periodes. Heeft u grond op klei- of veengrond? Dan mag u van 1 februari tot en met 15 september grasland vernietigen. Heeft u zand- of lössgrond? Dan geldt de periode van 1 februari tot en met 10 mei. Wel moet u aan de volgende voorwaarden voldoen. U mag buiten de toegestane periodes geen grasland vernietigen.

Direct na het vernietigen. Direct na het vernietigen moet u een toegestaan stikstofbehoeftig volggewas telen. Deze gewassen staan op een lijst. Nagenoeg alle gewassen die u normaal gesproken op gescheurd grasland zou telen, vallen hieronder.

Wat met het vernietigingsmonster?

Wat moet blijken? U mag het volggewas alleen bemesten als u een ‘vernietigingsmonster’ heeft laten nemen. Hieruit moet blijken dat de hoeveelheid stikstof in de bodem onvoldoende is voor het volggewas. Het stikstofadvies moet dus groter zijn dan nul.

Let op. Als het advies nul is mag u het gewas dus niet met stikstof bemesten. Dit geldt voor stikstof uit alle meststoffen en geldt ook voor de bemesting bij herinzaai van grasland. Het grondmonster moet zo laat mogelijk voor de nieuwe teelt worden genomen.

Waar kunt u gebruik van maken?

Uitzonderingen. Naast de bovengenoemde periodes is er nog een aantal periodes waarin het is toegestaan grasland te vernietigen.

Ons model waarin de diverse periodes met de daarbijbehorende voorwaarden staan, kunt u gratis downloaden van http://landbouw.indicator.nl (LB 10.11.03).

Wat in het bemestingsplan opnemen?

Als u een graslandvernietigingsmonster heeft genomen, moet u dit in het bemestingsplan opnemen.

Dit moet zowel van het lopende jaar als van het afgelopen jaar, waarbij de analyse van het lopende jaar gebruikt moet worden voor het berekenen van het bemestingsadvies.

Let op. Ook moeten de geplande vernietigingsmonsters van het lopende jaar in het bemestingsplan worden opgenomen.

Op een kaart

Op een kaart bij het bemestingsplan. Tevens moet u op een kaart bij het bemestingsplan aangeven welke percelen grasland in het afgelopen jaar zijn vernietigd en welke het lopende jaar zijn of worden vernietigd.

Wat in de gaten houden?

1. Naast het graslandvernietigingsmonster blijft, als u aan derogatie meedoet, het derogatiemonster verplicht.

2. De stikstofanalyse uit het graslandvernietigingsmonster moet u in het bemestingsplan gebruiken als basis voor het stikstofadvies. Echter, volgend jaar moet u weer gewoon rekenen met het (oude) derogatiemonster.

3. Neem voor meer informatie over het grondmonster contact op met uw monsternemer.

4. Wilt u het volggewas bemesten? Neem dan altijd een grondmonster.

5. Is het volggewas gras? Dan moet u ook een grondmonster nemen.

Geen grondmonster betekent dat ook het volgende jaar, als het gras er nog staat, geen bemesting mag plaatsvinden.

Naast het graslandvernietigingsmonster blijft, als u aan derogatie meedoet, het derogatiemonster verplicht. Wilt u het volggewas bemesten? Neem dan altijd een grondmonster. Gebruik onze aandachtspuntenlijst.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01