Straatverbod voor kroegtijgers?
Voor een terras bij uw horecabedrijf moet u beschikken over een terrasvergunning. Maar wat kunt u eraan doen als uw gasten de regels aan hun laars lappen en de gemeente uw terras daarom (tijdelijk) wil sluiten?
Regels, regels, regels …
Het lijkt wel of u in Nederland overal een vergunning voor nodig heeft. Zo is het verboden om zonder een geldige vergunning een horecabedrijf te exploiteren. En als u bij uw horecabedrijf een terras wilt openen, heeft u daarvoor - het zal u niet verbazen - ook een vergunning nodig. Om de vergunning te krijgen en te houden moet u meestal voldoen aan een aantal voorwaarden. Als u niet voldoet aan deze voorwaarden kan de gemeente een sanctie opleggen, bijv. een tijdelijke sluiting van uw terras. Als u het erg bont maakt, kan de gemeente zelfs uw vergunning intrekken.
Hoe krijg ik mijn gasten zover?
Voor het naleven van de voorwaarden van de vergunning bent u verantwoordelijk. Uw succes bij het naleven van deze voorwaarden staat of valt met de medewerking van uw gasten.
Toezicht. Het kan zijn dat uw vergunning voorschrijft dat u slechts drank of etenswaren mag verkopen aan personen die daadwerkelijk op het terras verblijven. Er zit dan niets anders op dan te zorgen dat de etenswaren en de drank (en de gasten die daarbij horen) ook écht op uw terras blijven. Als u deze klanten tegen beter weten in consumpties blijft verstrekken, kan dit voor u ernstige gevolgen hebben. In het ergste geval kunt u hierdoor zelfs uw terrasvergunning kwijtraken.
Bezwaar maken
De beslissing van de gemeente om een sanctie op te leggen, bijvoorbeeld de tijdelijke sluiting van uw terras, of erger nog, het intrekken van uw vergunning, is een zogenaamde ‘beschikking’. Tegen beschikkingen van de overheid, in dit geval de gemeente, staat u gelukkig niet met lege handen. U kunt tegen de beslissing van de gemeente bezwaar en beroep aantekenen.
Tip. Vraagom een korte procedure, een zogenaamde ‘voorlopige voorziening’, als u geen tijd heeft om op een beslissing van de rechter te wachten. Bijvoorbeeld omdat u bang bent dat het terrasseizoen al is afgelopen tegen de tijd dat u weet waar u aan toe bent.
Waar kijkt die rechter naar?
Beleidsvrijheid. De gemeente heeft bij het handhaven van de regels een zekere vrijheid. De gemeente mag dus zelf beslissen wanneer zij wel en wanneer zij niet handhavend optreedt. Daardoor mag de rechter de beslissing van de gemeente alleen maar op hoofdlijnen toetsen. Juristen noemen dit met een mooi woord ‘marginale toetsing’. Alleen als de gemeente het écht te bont heeft gemaakt kan en mag de rechter ingrijpen.
Behoorlijk bestuur. Hoezeer de gemeente ook beschikt over een zekere beleidsvrijheid, zij is bij haar handelen wel gebonden aan de zogeheten ‘beginselen van behoorlijk bestuur’. Deze beginselen verplichten de overheid onder meer zorgvuldig te zijn en alle burgers gelijk te behandelen.
Huiswerk. Het is in een procedure belangrijk dat u uw huiswerk goed doet. Stel dat u vindt dat het gelijkheidsbeginsel is geschonden, omdat bij uw buurman een oogje is dichtgeknepen terwijl aan u voor hetzelfde vergrijp wél een sanctie werd opgelegd. U kunt dan bij de rechter niet volstaan met te roepen dat het gelijkheidsbeginsel is geschonden. U moet precies kunnen aangeven wanneer en in welke omstandigheden niet handhavend is opgetreden, terwijl tegen u wél werd opgetreden.