BELONING - 23.09.2008

Bonus op maat

U geeft uw medewerkers graag een prikkel om goed te presteren. Daarom geeft u hun een bonus als zij het goed doen. Waar houdt u rekening mee?

Een bonusregeling is een goed middel om uw medewerkers te motiveren. Gaat u een bonusregeling toepassen, houd dan rekening met onderstaande aandachtspunten.

Denk niet alleen aan te behalen omzet, maar ook aan zaken als klantgerichtheid, serviceverlening en samenwerking met collega’s. Een bonus van 5 tot 10 % van het jaarloon is niet ongebruikelijk.

Maak uw bonusregeling duidelijk en inzichtelijk. Een onduidelijke regeling kan ervoor zorgen dat deze wordt uitgelegd in uw nadeel.

• Bonusregeling veranderen? Doe dat op tijd, bijvoorbeeld vóór het nieuwe jaar, anders loopt u de kans dat uw oude regeling van toepassing blijft. Overleg met uw werknemers over de veranderingen.

Koppel de bonus aan verschillende te behalen resultaten binnen functies. Zo voorkomt u dat werknemers zich slechts focussen op één aspect en zij andere aspecten verwaarlozen. (Een verkoper die alleen oog heeft voor zijn omzet, is wellicht niet klantgericht genoeg.)

• Leg de bonusregeling schriftelijk vast en laat uw werknemers hiervoor tekenen. Neem in de overeenkomsten een bepaling op dat u zich het recht voorbehoudt de regeling jaarlijks (eenzijdig) te wijzigen.

• Denk goed na over de formulering van de doelstellingen, zodat deze helder en duidelijk zijn voor uw werknemers.

• Stel de hoogte van de bonus trapsgewijs afhankelijk van het te behalen resultaat, bijv. hoe hoger de omzet, hoe groter de bonus. Zo blijft uw werknemer gemotiveerd en rust hij niet op zijn lauweren zodra de doelstelling is behaald. Neem eventueel een maximum op.

Recente rechtspraak. Het Hof in Den Bosch (LJN: BC2184) heeft onlangs beslist dat de werkgever de te behalen doelstellingen tijdig en duidelijk moet vaststellen. Doet hij dit niet, dan blijven volgens het Hof de oude doelstellingen van kracht. In deze zaak betekende dit dat de werknemer recht had op een bonus van 20% van zijn vaste jaarsalaris, terwijl de omzet waaraan de bonus was gekoppeld voor het merendeel werd behaald door de activiteiten van een andere afdeling. De werkgever had vergeten de regeling op tijd voor het nieuwe jaar vast te stellen.

Leg de bonusregeling schriftelijk vast en laat uw werknemers ervoor tekenen. Maak wijzigingen tijdig kenbaar en zorg dat de formulering duidelijk is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01