INKOMSTENBELASTING - 19.09.2008

Hoezo naar privé overbrengen?

Goed geboerd? Stel, u heeft als vrije beroepsbeoefenaar ‘goed geboerd’. U zit dan als het ware bovenop een berg geld waar rente van getrokken kan worden. Maar hoe wordt die rente belast? Zolang het geld deel uitmaakt van het ondernemingsvermogen (bijvoorbeeld omdat het op de lopende zakelijke rekening van uw praktijk blijft staan of op de zakelijke beleggingsrekening van uw praktijk) is de rente fiscaal bekeken ‘gewoon’ winst uit onderneming.

Oplopend tarief van maximaal 52%. Deze winst wordt, zoals bekend, belast voor de inkomstenbelasting naar een oplopend belastingtarief van maximaal 52%. Tip. Het is daarom meestal voordelig om (duurzaam) overtollige middelen vanuit uw praktijk over te brengen naar privé. Want daar wordt dit vermogen belast in box 3 en dat pakt doorgaans voordeliger uit dan de heffing in de winstsfeer.

Praktijk-BV. Zit uw praktijk in een BV, dan is dit wat lastiger omdat het uitkeren van vermogen uit uw BV naar privé ‘dividend uitkeren’ is. Dit heeft fiscaal tot gevolg dat er over dit dividend 25% inkomstenbelasting wordt geheven. Daar zal dan ook in samenspraak met uw belastingadviseur gekozen moeten worden voor dividend uitkeren, beleggen in de BV of lenen van de BV en vervolgens beleggen in privé.

Rente op geld van uw zakelijke rekening wordt voor de inkomstenbelasting belast volgens een oplopend tarief van max. 52%. Het is fiscaal voordelig om duurzaam overtollige gelden naar privé over te brengen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01