MEEWERKENDE KINDEREN - 12.09.2008

Uw kinderen in de kalenderjaarregeling?

Als uw kinderen wat ouder zijn, willen ze graag meehelpen in uw bedrijf om ook een centje bij te verdienen. De vergoeding die u aan uw kinderen betaalt, wilt u graag aftrekken van de bedrijfswinst. Kan dat ook? Lees verder!

Echte dienstbetrekking. Als uw meewerkende kinderen onder dezelfde voorwaarden werken als de andere werknemers, zijn ze ook normaal verzekerd voor de werknemersverzekeringen en gelden de normale regels voor de loonheffingen. Dus worden uw kinderen dan gezien als gewone werknemers, wat uiteraard inhoudt dat er premie werknemersverzekeringen worden ingehouden. Maar is een verzekering voor een WW-uitkering niet wat overdreven voor uw eigen kind? Dit geld kunt u wellicht beter besteden; lees verder wat dan helpt!

Fictieve dienstbetrekking. Voor meewerkende kinderen geldt de fictieve dienstbetrekking als het kind ten minste 15 jaar is en ‘de familierelatie in de arbeidsverhouding tussen ouder en kind overheerst’. De arbeidsvoorwaarden zijn in dit geval dus niet gelijk aan die van andere werknemers. Een fictieve dienstbetrekking geldt niet als de onderneming mede voor rekening van het kind wordt gedreven (kind zit in de maatschap). Bij een fictieve dienstbetrekking geldt dat de ouders inhoudingsplichtig zijn voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke premie Zvw. De ouders moeten aan alle administratieve verplichtingen van loonadministratie voldoen (dat betekent o.a. dat het kind geboekt moet worden in de salarisadministratie). Het kind is niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

Kalenderjaarregeling

Als er speciaal voor uw kinderen een salarisadministratie moet worden opgezet, dan is dit relatief duur. Voor de eigen kinderen die in een fictieve dienstbetrekking werken, is het dan vaak mogelijk om de vereenvoudigde regeling voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen en Zvw toe te passen.

Dit heet de ‘kalenderjaarregeling’, maar meestal wordt gesproken over de ‘KJ-regeling’. Hierdoor hoeft u maar eenmaal per jaar aangifte loonheffing te doen op een apart loonheffingennummer.

Tip. Dit loonheffingennummer kunt u aanvragen met het formulier ‘aanmelding loonheffingen werkgever van meewerkende kinderen’ (te downloaden via http://www.belastingdienst.nl).

Wat zijn de voorwaarden hiervoor?

Voorwaarden voor het mogen toepassen van deze KJ-regeling zijn: 1. het kind werkt in de onderneming van de ouder(s); 2. het kind behoort tot het huishouden van de ouder(s); 3. het kind is ten minste 15 jaar; 4. het kind is niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen (u doet slechts eenmaal per jaar aangifte vóór 1 maart van het volgende kalenderjaar); 5. er hoeft geen eerstedagsmelding gedaan te worden; 6. er hoeft geen loonstaat ingevuld te worden; 7. er moet altijd rekening worden gehouden met de loonheffingskorting; 8. de aangifte kan elektronisch worden gedaan.

Aftrekbaar. Het loon dat u aan uw kind betaalt, mag u aftrekken van uw bedrijfswinst. Als u de loonheffing en premie Zvw ook voor uw rekening neemt, dan behoort dit voordeel ook tot het loon. Als u bij de vaststelling van het loon rekening heeft gehouden met de kost en inwoning van uw kind, dan wordt dit aangemerkt als loon waarover loonheffing en premie wordt berekend. De kost en inwoning kunt u dan aftrekken van de winst. Dit zal vaak een voordeel opleveren omdat het loon van uw kind meestal tegen een lager tarief wordt belast dan uw winst. Tip. De verplichte fiscale waarderingsregels van de kleding en de verstrekte maaltijden kunt u vinden via: http://www.belastingdienst.nl

Als de familierelatie overheerst (er is geen echte dienstbetrekking), kunt u de KJ-regeling toepassen. U kunt dan het loon van uw kind(eren) aftrekken van uw bedrijfswinst zonder veel administratieve lasten (‘rompslomp’).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01