BOER EN BEDRIJF - 17.10.2008

Het UBN: wat is het, hoe werkt het?

Er is veel onduidelijkheid over de unieke bedrijfsnummers (UBN’s). Welke regels gelden er? Wat is voor u in de praktijk goed om te weten?

Wat is eigenlijk een ‘UBN’? Een ‘UBN’ is het registratienummer van een dierenverblijfplaats, formeel ‘meldingseenheid’ (ME) genoemd. Een- ieder die runderen, varkens, schapen of geiten houdt, is namelijk verplicht om de verblijf-plaats(en) van deze dieren te registreren. Er worden vier soorten ME’s onderscheiden: een veehouderij, een slachtplaats, een evenemententerrein (bijv. voor keuringen) en een verzamelplaats (bijv. voor veemarkten). Voor elke ME staat onder andere geregistreerd wie er op die plek dieren houdt en welke dieren daar worden gehouden. Hierbij wordt overigens alleen gekeken naar runderen, varkens, schapen en geiten. De aanwezigheid van andere diersoorten, zoals pluimvee of paarden, wordt hierbij niet geregistreerd.

Meerdere locaties onder één UBN

In de praktijk is het voor veehouders met meerdere bedrijfslocaties meestal erg aantrekkelijk om de verschillende bedrijfslocaties onder één UBN te houden, omdat dan bij verplaatsing van vee van de ene locatie naar de andere:

• de verplaatsing van het vee niet geadminis- treerd en/of gemeld hoeft te worden;

• de beperkingen van de 21 dagenregeling niet gelden.

Binnen een UBN wordt onderscheid gemaakt tussen erfpercelen (daar waar de gebouwen op staan) en gewaspercelen (de grond met gewassen). Gewaspercelen op verschillende locaties kunnen zonder problemen onder één ME/UBN vallen. Welke gewaspercelen bij een bepaald UBN horen, wordt niet centraal geregistreerd, maar moet blijken uit uw eigen administratie! De Gecombineerde opgave kan hiervoor dienen.

Meerdere stallocaties onder één UBN? In principe valt onder één ME/UBN slechts één erfperceel (met stallen). Alleen wanneer twee (of meer) erfpercelen met elkaar verbonden zijn door bij dezelfde houder in gebruik zijnde gewaspercelen, kunnen twee (of meer) erfpercelen wel onder één ME/UBN geregistreerd worden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als u uw vee bij uw buurman heeft gestald!

‘Verhuizen’ UBN

Een UBN-nummer is gekoppeld aan de locatie/ME. Bij verhuizing kan een UBN daarom in principe niet meegenomen worden en moet een nieuw UBN aangevraagd worden. Als voor de nieuwe locatie al een UBN aanwezig is, kan het UBN van de nieuwe locatie overgenomen worden.

Overnemen UBN. Bij een (gedeeltelijke) bedrijfsoverdracht kan een bestaand UBN worden overgenomen door de nieuwe gebruiker van de locatie. Dit kan als voordeel hebben dat de veegezondheidsstatus die is toegeschreven aan een bestaand UBN, zodoende ook mee kan worden overgenomen.

Aanvragen UBN. Een UBN voor een nieuwe ME kunt u aanvragen via een formulier (te bestellen bij Het LNV-Loket, tel.: 0800 - 22 333 22).

Doorgeven wijzigingen ME/UBN. Wijzigingen in de registratie van een ME/UBN moeten binnen drie weken worden gemeld.

Wijzigingen ten aanzien van de diersoorten die op het UBN gehouden worden (voor zover runderen, varkens, schapen en/of geiten) en wijzigingen in adres en telefoonnummer kunnen online worden doorgegeven via ‘Mijn dossier’ op de website van Het LNV-Loket (http://hetlnvloket.nl) -> [MIJN DOSSIER] -> hier moet u inloggen -> [OPGEVEN & AANVRAGEN] -> [IDENTIFICATIE & REGISTRATIE].

Heeft u dieren op verschillende bedrijfslocaties lopen, dan kunt u door deze locaties samen te brengen onder één UBN veel (administratieve) rompslomp voorkomen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01