VERZEKERINGEN - 10.10.2008

Hoe verzekert u zich van droge voeten?

We hebben steeds vaker met wateroverlast te maken. Verandering van het klimaat is één van de belangrijkste oorzaken. Niet alle wateroverlast is echter verzekerd.

De herfst en de winter zijn weer in aantocht. Met kans op wateroverlast, zo leren ons de laatste jaren.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam schreven onlangs dat Nederlanders zich moeten kunnen verzekeren tegen overstromingen. Nederland is het enige land in Europa dat zo’n verzekering niet heeft. Waarom zijn verzekeraars zo huiverig voor het dekken van deze risico’s?

Waarom is niet alles verzekerd?

Even iets over verzekeringstheorie. Een verzekeraar baseert haar verzekeringsmogelijkheden op schadestatistieken. Wanneer een verzekeraar haar maximale schade kan inschatten, weet zij ook hoeveel verzekerden en hoeveel premie nodig zijn om een risico te kunnen verzekeren. En dat is bij overstromingen juist het lastige: welke schade kun je maximaal verwachten? Inmiddels zijn daarover steeds meer gegevens bekend en komen verzekeringsmogelijkheden dus dichterbij.

Overstroming uitgesloten?

Vrij vertaald zeggen de verzekeringsvoorwaarden dat schade door het bezwijken of overlopen van dijken of andere waterkeringen niet gedekt is. Daar komt vaak bij dat ook schade door water dat een gebouw binnendringt via de openbare weg of de grond niet gedekt is. Dat kan door overstroming veroorzaakt zijn, maar bijvoorbeeld ook door overlopende riolen.

Tip. Op dit moment komen de eerste verzekeraars met een dekking voor water dat via de begane grond of het riool voor overlast en schade zorgt. Nog niet elke verzekeraar biedt dit echter aan!

Wat is er dan wél verzekerd?

Schade door wateroverlast is niet helemaal uitgesloten. Zo is er een aantal schadeoorzaken wél verzekerd.

Schade door neerslag. Op particuliere polissen is schade door neerslag via de openbare weg en overstromende riolen vaak wél gedekt.

Zoals hiervoor al gemeld, is schade door overstroming meestal nog uitgesloten.

Schade door lekkage. Deze schade is gedekt op een gebouwen- en inventarisverzekering met een uitgebreide dekking. Let op. Er geldt wel een aantal uitsluitingen. Bijvoorbeeld schade door openstaande ramen, vocht- en waterdoorlating van muren, constructiefouten en achterstallig onderhoud. Soms kan ook het ontbreken van een dakbeschot aanleiding zijn om een schade te weigeren.

Schade door kapotte leidingen. Waterschade kan ook ontstaan door kapotte of verstopte leidingen, bijvoorbeeld door vorst. Tip. Bij kapotte leidingen door vorst is ook het repareren verzekerd. Dat is normaal niet zo, omdat dan alleen de gevolgschade is verzekerd.

Schade door instortende daken. Deze schades kunnen sinds een paar jaar verzekerd worden. De meeste verzekeraars kennen hier inmiddels een dekking voor. Materiële schade door wateraccumulatie en sneeuwdruk is dan verzekerd. Tip. Let ook hier op de voorwaarden. Is er bijvoorbeeld een inspectie nodig of niet?

Kijk ook naar uitsluitingen zoals achterstallig onderhoud of constructiefouten. Sommige verzekeraars vergoeden namelijk ook schade als gevolg van constructiefouten.

De dekkingen voor schade door waterschade worden steeds uitgebreider. Tussen verzekeraars bestaan nog wel een aantal verschillen. Stem daarom uw polis af op uw eigen situatie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01