LOONBELASTING EN PREMIES - 21.10.2008

Nog iets nabetalen aan voormalig werknemer?

Stel, uw werknemer is uit dienst, maar er moet na het einde van het dienstverband nog iets worden nabetaald. Wist u dat u daar dan niet altijd loonheffing op hoeft in te houden? Lees hier hoe dat in zijn werk gaat en wanneer dat speelt.

Je krijgt nog wat na ... Stel, uw ex-werknemer krijgt na het einde van het dienstverband nog iets betaald. Als dat wat hij krijgt samenhangt met het feit dat hij een werknemer was, is dit bedrag voor de loonheffingen in principe belast als loon.

Tip. Dat kan anders zijn als een vrijstelling van toepassing is (bijvoorbeeld bij een reiskostenvergoeding à € 0,19 per zakelijke kilometer).

Als een bepaalde betaling van u aan uw oud-werknemer helemaal niet samenhangt met de dienstbetrekking, dan hoeft u géén loonheffingen in te houden. Bijv. als uw oud-werknemer ook de verhuurder is van een machine of pand en dus huurpenningen ontvangt of die een klein pakketje aandelen bij het einde van het dienstverband weer terugverkoopt aan u. Het gebeurde echt!

Uit de praktijk ...

Een van uw collega’s probeerde het op die manier, maar werd helaas door de rechter teruggefloten (LJN: BD1204). Wat gebeurde er? Een BV betaalde twee voormalig werknemers na het einde van hun dienstverband aanzienlijke bedragen, maar hield hier geen loonheffingen op in. Toen de Belastingdienst dit ontdekte, werd het standpunt ingenomen dat de betalingen voortvloeiden uit een mondelinge afspraak tot overname van het bedrijf, wat niets met de dienstbetrekking te maken had. Dit standpunt kon uw collega echter ook niet echt hard maken met bewijzen op papier, en dergelijke. De rechter vond deze stellingen dan ook niet aannemelijk en vond dat uw collega loonheffingen had moeten inhouden.

Bovendien had de inspecteur berekeningen gevonden waaruit bleek dat uw collega rekening had gehouden met heffingen over de uitkeringen. Ook de boete bleef daarom ook in stand.

Wat kunt u daarvan leren?

Als uw betaling aan iemand (bijvoorbeeld een oud-werknemer) samenhangt met een andere rechtsverhouding, bijvoorbeeld die van verhuurder/huur-der, bedrijfsoverdrager/bedrijfsovernemer of verkoper/koper van de bedrijfsauto, e.d. zorg er dan voor dat de afspraken duidelijk op papier staan.

Tip. Zorg er bovendien voor dat u aannemelijk kunt maken (bewijzen) dat de hoogte van de betaling zakelijk is. De Belastingdienst zal namelijk al snel denken dat er aan de prijs is gemorreld om loonheffing te vermijden. U kunt hiervoor van alles gebruiken, maar denk bijvoorbeeld aan een taxatie door een makelaar of een offerte van een bank om de hoogte van de rente te onderbouwen. Let op. Andere nabetalingen aan uw werknemer, zoals loon en vakantiegeld, zijn gewoon belast.

Tip. Betaalt u uw werknemer nog onbelaste kostenvergoedingen na (zoals zakelijke maaltijden), dan hoeft u daarover natuurlijk geen loonheffing in te houden! Zorg dan wel dat u de declaratie in uw loonadministratie bewaart en u de verschillende bedragen duidelijk uitsplitst op het loonstrookje.

En andersom: ú krijgt nog geld. Regelmatig komt het bij het einde van de dienstbetrekking ook voor dat de werknemer de bedrijfsauto overneemt. Dan moet de werknemer u dus nog betalen.

Let op. Als u deze bedrijfsauto tegen een té lage waarde aan uw werknemer verkoopt, is dit ook een voordeel waarover loonheffing verschuldigd is. Tip. Doe het dus slim en zorg dat u een taxatie van een autobedrijf van de waarde van de auto in uw dossier heeft en dat de verkoopprijs hierbij aansluit. Dat voorkomt een boel ellende!

Doet u een betaling aan een oud-werknemer die niets te maken heeft met de dienstbetrekking? Zorg dan dat goed vastligt waarom u dit bedrag betaalt. Dan is dat bedrag namelijk vrijgesteld van inhouding loonheffing.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01