FISCALE WINST - 16.10.2008

Uw voorraad geherwaardeerd

De laatste tijd zijn de grondstofprijzen sterk gestegen. Dit heeft ook gevolgen voor de waardering van uw voorraad indien die tegen inkoopprijs wordt gewaardeerd op uw balans.

Met name in tijden van sterk stijgende prijzen kunt u met de wijze van voorraadwaardering belasting besparen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het systeem van de zogenaamde ‘ijzeren voorraad’.

IJzeren voorraadstelsel

Kernvoorraad. In het ijzeren voorraadstelsel wordt een kernvoorraad (‘ijzeren voorraad’) bepaald. Dit is de voorraad die u normaliter nodig heeft voor een ongestoorde bedrijfsvoering.

Basisprijs. Die kernvoorraad wordt gewaardeerd tegen de marktprijs op het moment waarop u het systeem invoert (basisprijs).

Marktprijs. Neemt de kernvoorraad op enig moment toe, dan wordt het surplus (blijvend) gewaardeerd tegen de op dat moment geldende marktprijs. De kernvoorraad bestaat dan rekenkundig uit meerdere schijven.

Let op. De kernvoorraad moet u per soortgelijk product bepalen. U kunt dus ook meerdere kernvoorraden hebben. Dit stelsel kan met name bij ruwe grondstoffen worden toegepast.

Verschil tussen kern- en echte voorraad

Als er op balansdatum een verschil is tussen de kernvoorraad en de daadwerkelijke voorraad, dan wordt dit verschil gewaardeerd tegen de actuele inkoopwaarde op balansdatum.

Manco. Is dit verschil negatief (manco), dan neemt u tot dat bedrag op uw balans een voorziening op.

Surplus. Is het verschil positief, dan activeert u dat surplus op uw balans tegen inkoopwaarde. Tip. U mag daarbij overigens uitgaan van de voorraad waarover u bedrijfseconomisch risico loopt (de zogenaamde ‘economische voorraad’).

De voorraad hoeft dus niet fysiek op uw bedrijf aanwezig te zijn.

In tijden van stijgende prijzen

Tip. In tijden van stijgende prijzen geldt dat hoe groter de kernvoorraad is, hoe groter uw voordeel. Immers, u betaalt daarvoor wel de actuele hoge prijs, maar activeert deze tegen de (historische) lage prijs.

Vaststellen kernvoorraad. Feitelijk neemt u aldus een verlies en bespaart u zo belasting. Daarmee is het vaststellen van de kernvoorraad dus van essentieel belang. Dit zal niet altijd even duidelijk zijn en biedt dan ook mogelijkheden.

Met terugwerkende kracht. Desgewenst kunt u fiscaal nog met terugwerkende kracht naar eerdere jaren overgaan tot waardering volgens het ijzeren voorraadstelsel.

Dit kan tot uiterlijk de aanvang van het laatste boekjaar waarvan de aanslag nog niet onherroepelijk vaststaat. Zelfs nog in de bezwaarfase.

Dit zal niet zelden 1 januari 2006 of zelfs 1 januari 2005 zijn.

Tot slot

Andere waarderingsstelsels. Overigens zijn ook andere stelsels denkbaar die in tijden van prijsstijgingen aantrekkelijk zijn.

Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het lifo(last in, first out)-stelsel, waarbij de laatst ingekochte goederen geacht worden als eerste te zijn verkocht.

In tijden van prijsstijgingen kunt u met een voorraadwaardering volgens het ijzeren voorraadsysteem belasting besparen. U betaalt voor de kernvoorraad immers de actuele, hoge prijs, maar activeert deze tegen de (historische) lage prijs.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01