Beter zoeken… op uw eigen pc
Uw eigen pc snel doorzoeken kan met diverse tools en nu ook met een nieuwe marktspeler, Everything. Kan die op tegen de gevestigde waarden?
1. Everything (http://www.voidtools.com) is een gratis alternatief voor bekende tools zoals Windows Search en Google Desktop. Het is supercompact (nog geen 300 KB) en compatibel met verschillende Windows-versies, maar het werkt alleen als uw schijf geformatteerd is met NTFS. Dat is bijna altijd het geval en het is ook de beste optie. Tip 1. Check dit door in de Verkenner met de rechtermuisknop op een harde schijf te klikken, Eigenschappen te selecteren en te kijken naast Bestandssysteem. Tip 2. Met de gratis tool Convert (http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb456984.aspx) kunt u FAT-schijven omzetten naar NTFS, maar maak dan wel eerst een back-up.
Snel, maar... Na de installatie duurt het ongeveer twee minuten om al uw bestanden te indexeren. Dat is razendsnel in vergelijking met andere tools, maar het legt meteen de zwakheid van Everything bloot: het indexeert namelijk geen bestandsinhoud, maar alleen bestands- en mapnamen!
Zoeken. Om een bestand te vinden, volstaat het om een zoekwoord in te tikken in het Everything-venster. Het resultaat wordt meteen weergegeven, zonder dat u op Enter hoeft te drukken. Het zoeken gaat in alle gevallen bliksemsnel. Tip. Via Options kunt u snelkoppelingen of een sneltoets configureren voor snelle toegang tot Everything.
2. Windows Search (http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/desktopsearch/default.mspx), nu in versie 4.0 (zie T&A Internet van begin september 2008), is ingebouwd in Windows Vista en kan geïnstalleerd worden op Windows XP. Windows Search indexeert alle bestanden op uw computer: niet alleen de bestandsnamen, maar ook de inhoud van documenten, e-mails, enz. U hoeft maar enkele letters in te tikken, waarna Windows Search u meteen de resultaten begint te tonen. Windows Search is bovendien volledig geïntegreerd met Windows: u kunt het bv. gebruiken via Start; Zoeken of via de ‘Win’-toets + ‘F’.
3. Google Desktop (http://desktop.google.com - gratis) bevat naast een zijbalk met gadgets ook een desktop search-functie. De tool is compatibel met Windows, Linux en Mac. Ook Google Desktop indexeert de inhoud van al uw bestanden. De zoekresultaten krijgt u wel in de browser te zien. Qua snelheid zijn de allerlaatste versie van Windows Search en Google Desktop aan elkaar gewaagd. Tip. Heeft u reeds Google Desktop, upgrade dan zeker naar de laatste versie, die stukken sneller blijkt te zijn.
4. Copernic (http://desktop.copernic.com), nu in versie 3.0, is nóg een prima alternatief. Het bestaat niet in het Nederlands, maar het werkt wel snel en efficiënt. De gratis Free-versie doorzoekt de meeste documenttypes, waaronder ook e-mails. Ook van de ‘instant preview’ zijn we fan. Copernic werkt alleen op Windows XP en Vista. Het enige nadeel is dat het initiële indexeren erg lang kan duren. Uw bestanden doorzoeken, doet u via een zoekveld in de Windows-taakbalk.