GEBOUW EN GROND - 28.11.2008

Afschrijving tuinbouwkassen beperkt

Sinds 1 januari 2007 geldt voor de belastingen een afschrijvingsbeperking op gebouwen. Wat is de actuele stand van zaken voor tuinbouwkassen?

Fiscaal afschrijvingsverhaal. Tot 2007 kon men afschrijven tot de restwaarde. Vanaf 2007 kan men gebouwen die in gebruik zijn bij de eigen onderneming nog maar afschrijven tot op de ‘bodemwaarde’, zijnde 50% van de WOZ-waarde. Voor gebouwen die als beleggingsobject beschouwd worden wordt de afschrijving beperkt tot de WOZ-waarde. Deze afschrijvingsbeperking heeft tot gevolg dat de winst uit onderneming voor ondernemers, doordat ze minder af mogen schrijven, hoger wordt vastgesteld. Om een belastingnadeel te compenseren is voor het MKB de zogenaamde ‘MKB-winstvrijstelling’ ingevoerd (10,5% (2009) van de winst is vrijgesteld) en zijn de tarieven van de vennootschapbelasting verlaagd.

Wat met tuinbouwkassen?

Zijn dit gebouwen? Vallen tuinbouwkassen onder het begrip ‘gebouwen’? In de rechtspraak is vastgesteld dat land- en tuinbouwkassen te beschouwen zijn als gebouwen. Het is echter de vraag in hoeverre deze kassen onder de afschrijvingsbeperking moeten vallen. De economische levensduur van een tuinbouwkas blijft door het hoge tempo van innovatie immers maar beperkt tot 10 à 15 jaar met een restwaarde van nihil. Een afschrijving tot deze restwaarde van nihil lijkt derhalve gerechtvaardigd. De Tweede Kamer wilde (via een ‘amendement’) bereiken dat land- en tuinbouwkassen voor de afschrijvingsbeperking niet als gebouw gelden. Dit amendement is aangenomen, maar Brussel moet dit goedkeuren.

Ongeoorloofde staatssteun? De Europese Commissie moet beoordelen in hoeverre het niet gelden van afschrijvingsbeperkingen voor land- en tuinbouwkassen aangemerkt wordt als ‘ongeoorloofde staatssteun’. Hiervoor is vereist dat het amendement formeel gemeld wordt bij de Europese Commissie. Dit is niet gebeurd. Wel is er door de Nederlandse overheid informeel gesproken met de Europese Commissie. Uit dit gesprek is gebleken dat de voorgestelde uitzondering op de afschrijvingsbeperking voor land- en tuinbouwkassen niet door de Europese Commissie zou worden goedgekeurd. De uitzondering op de afschrijvingsbeperking zou vrijwel zeker leiden tot de vaststelling dat er sprake zou zijn van ongeoorloofde staatssteun. Dit is nog verder onderzocht door deskundigen op het gebied van staatssteun van het Ministerie van Financiën en de LNV. Dus is besloten om het amendement niet in werking te laten treden, waardoor geen formele staatssteunmelding bij de Europese Commissie gedaan hoeft te worden.

Extra budget? Door dit besluit staat nu definitief vast dat u ook op tuinbouwkassen niet verder mag afschrijven dan tot 50% van de WOZ-waarde. Voor het opvangen van de gemiste belastingopbrengst in verband met extra afschrijvingen op tuinbouwkassen was een bedrag van € 22.000.000,- gebudgetteerd. Dit budget valt nu vrij.

Wat wil men met het geld gaan doen? Het is echter wel de bedoeling dat deze gelden aan de sector ten goede komen. Het kabinet heeft voorgesteld om de helft van dit budget te gebruiken voor de financiering van de verruiming van de mogelijkheden voor fiscaal geruisloze (= zonder met de fiscus te hoeven afrekenen) bedrijfsverplaatsing als gevolg van overheidsingrijpen. Verder zal twee miljoen euro gereserveerd worden voor een vrijstelling in de overdrachtsbelasting bij een vrijwillige kavelruil in het kader van de Wet inrichting landelijk gebied. Voor het restant van het budget (9 miljoen euro) is voorgesteld om dit toe te voegen aan het budget van de MIA/Vamil. Wij houden u verder op de hoogte.

Er staat nu vast dat u voor de belastingen beperkt (want niet verder dan tot 50% van de WOZ-waarde) mag afschrijven op tuinbouwkassen. Er is hierdoor wel een extra budget van € 22 miljoen dat aan de sector moet toekomen. Wij houden u op de hoogte.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01