BELASTINGEN - BTW - 28.11.2008

Cadeaus aan relaties of collegae: btw aftrekbaar?

Stel, u geeft een van uw praktijkmedewerkers een verjaardagscadeau of een kerstpakket; is de btw dan aftrekbaar? En wat als u aan zakenrelaties, praktijkmaten of beroepsgenoten een relatiegeschenk geeft?

Indien u over uw omzet (deels) btw moet berekenen, mag u de btw die drukt op een geschenk aan een personeelslid of relatie, op uw btw-aangifte (deels) terugvragen. Kan dit zomaar?

Besluit uitsluiting aftrek voorbelasting

In de wet is het zogenoemde ‘Besluit uitsluiting aftrek voorbelasting’ (hierna: BUA) opgenomen. Hierin wordt de aftrek van btw op relatiegeschenken, geschenken aan personeel, e. d. gecorrigeerd. Aftrek wordt in beginsel uitgesloten voor zover sprake is van consumptief gebruik van goederen en diensten die in het kader van de onderneming zijn aangeschaft.

Bijvoorbeeld bij het geven van relatiegeschenken of bij giften of loon in natura, bij het geven van gelegenheid tot sport, ontspanning en bij de verstrekking van eten en drinken onder de kostprijs.

Personeel en kerstpakket?

Op het moment dat u aan uw medewerkers een kerstpakket verstrekt, valt dit onder het BUA en is de btw in beginsel niet aftrekbaar.

Drempel. Echter, de btw is wél aftrekbaar als met de personeelsverstrekkingen in een jaar de drempel van € 227,- exclusief btw (per personeelslid!) niet wordt overschreden.

Stel, u geeft uw medewerker een pen ter waarde van € 200,- exclusief btw. Andere personeelsverstrekkingen zijn er niet. In dat geval is de btw (gedeeltelijk) aftrekbaar.

Geeft u uw medewerker een geschenk en een kerstpakket ter waarde van € 270,- exclusief btw, dan wordt de grens van € 227,- overschreden. In dat geval is de btw niet aftrekbaar.

Tip. Houd de personeelsverstrekkingen goed in de gaten en probeer in een jaar beneden de drempel te blijven. Dan is de btw (gedeeltelijk) aftrekbaar.

Geschenken aan relaties

Ook het geven van relatiegeschenken valt onder het BUA. Dit betekent dat indien u de btw aftrekt en de drempel van € 227,- per relatie wordt overschreden, u de btw alsnog dient te corrigeren.

Tip. Dit is echter alleen het geval als degene die het geschenk ontvangt, zelf bij aankoop ervan de btw niet in aftrek had kunnen brengen (bijvoorbeeld bij een particulier of een btw-vrijgestelde ondernemer).

Correctie. Als u btw op personeelverstrekkingen of relatiegeschenken (gedeeltelijk) in aftrek heeft gebracht en deze moet corrigeren, dient u dit in de laatste btw-aangifte van het jaar te doen (dan pas weet u ook of u de grens van € 227,- heeft overschreden). De te veel teruggekregen btw brengt u dan in mindering op het totale, terug te vragen bedrag bij vraag 5b op de aangifte.

Bezwaar (laten) maken als …

Volgens recente rechtspraak zou geen correctie hoeven te worden gemaakt op basis van het BUA. Een hogere rechter moet hierover nog een beslissing nemen. Tip. Gezien de onduidelijkheid en de eventuele rechtspraak die nog gaat komen, kunt u bezwaar tegen uw eigen btw-aangifte (waarin u de BUA-correctie maakt) maken. Hierdoor kunt u als de rechter beslist dat geen BUA-correctie hoeft te worden gemaakt, later alsnog de gecorrigeerde btw voor het verleden middels een suppletieaangifte terugvragen. Zorg wel dat de bezwaarkosten de bate (wat u terug vordert) niet overstijgt.

In beginsel mag u (als u btw-ondernemer bent) de btw op geschenken, e.d. gewoon terugvragen in de laatste btw-aangifte van dit jaar. Let wel op dat u per personeelslid of relatie niet de grens van € 227,- overschrijdt, anders moet u een deel van de terugontvangen btw weer terugbetalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01