APPARTEMENTSRECHTEN - 19.12.2008

Dan betaal je maar gewoon bij!

U herkent het vast wel: een appartementencomplex waar niet genoeg is gespaard om noodzakelijk groot onderhoud en een renovatie uit te voeren. Kan de VvE haar leden dwingen hieraan bij te dragen? Wat zei de rechter?

Eens komt de rekening …

In een appartementencomplex in Zandvoort werd jarenlang een hele lage maandelijkse bijdrage van de leden van de Vereniging van Eigenaars gevraagd. Deze bijdrage was bedoeld om te sparen voor toekomstig onderhoud.

Niet genoeg. Er is in het verleden te weinig gespaard en het onderhoud is niet naar behoren uitgevoerd. Op zeker moment blijkt dat er een grootscheepse renovatie dient plaats te vinden, inhoudende het vervangen van kozijnen en het treffen van constructieve maatregelen om lekkages op de bovenste verdiepingen tegen te gaan.

De onderhoudstoestand van het complex is slecht tot zeer slecht en reparatie is geen optie meer. Renovatie is de enige mogelijkheid. Uitstel zal alleen maar tot meer kosten leiden.

De beurs is leeg. De kosten van de renovatie zijn aanzienlijk en de VvE heeft daar geen geld voor. Het bestuur stelt voor om de renovatie toch uit te voeren. Om dit te kunnen betalen, moeten de leden ieder € 20.000,- in de kas storten. Dit voorstel wordt in de ledenvergadering in stemming gebracht en het wordt geaccepteerd.

Hamvraag is of de VvE haar renovatieplannen kan doorzetten en zij de leden van de VvE kan verplichten mee te betalen aan deze renovatieplannen omdat het reservefonds van de VvE over onvoldoende middelen beschikt.

Dit is mijn oordeel

De rechter vindt dat de Vereniging van Eigenaars die bevoegdheid inderdaad heeft (LJN: BD9624). Volgens de rechtbank staat vast dat de staat van onderhoud van het complex slecht tot zeer slecht is en dat uitstel van de renovatie zal leiden tot hogere kosten. Een bedrag ineens vorderen van de leden van de VvE om renovatiewerkzaamheden uit te voeren, is dan ook toegestaan.

Dit nadeel had ook een voordeel. Dat dit voor een afzonderlijk lid van de VvE tot financiële problemen leidt of kan leiden, is geen argument om er anders over te denken. Bovendien hebben de leden jarenlang financieel voordeel genoten omdat zij te weinig servicekosten hebben betaald. Alle leden van de VvE moeten dan ook een bedrag ineens betalen om het noodzakelijke onderhoud uit te kunnen voeren.

Wat kunt u daarvan leren?

Bij een appartement is verplicht dat in de VvE een reservefonds aanwezig is, waarin maandelijkse bijdragen worden gestort.

Tip 1. Bemiddelt u bij de aan- of verkoop van een appartementsrecht? Ga dan na hoeveel er is opgebouwd in het reservefonds en welk onderhoud de komende jaren moet worden uitgevoerd. Zo voorkomt u verrassingen.

Tip 2. Veel achterstallig onderhoud en een kleine reserve kan natuurlijk invloed op de prijs hebben. Kwestie van goed onderhandelen!

Tip 3. Informeer ook op vergaderingen van de VvE naar de hoogte van het saldo van het reservefonds en de plannen voor onderhoud voor de komende jaren.

Tip 4. Ook in het geval uw cliënt reeds een appartement heeft, is het aan te raden te onderzoeken of er voldoende middelen in het reservefonds aanwezig zijn om noodzakelijk onderhoud te kunnen uitvoeren.

Informeer vóór de aankoop van een appartement naar de stand van het reservefonds en naar het te verwachten onderhoud. Als blijkt dat er te weinig gereserveerd is, kunnen leden verplicht worden om bij te storten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01