DAT OVERKOMT U TOCH NIET? - 09.12.2008

Fooi voor bedienend personeel of voor de hulp?

Een belastingcontroleur hief bij uw collega loonheffing na nadat die het bedienend personeel even zelf had ingeschaald volgens het Handboek Referentiefuncties voor de Bedrijfstak Horeca. Hij werd gelukkig teruggefloten!

Vaak gaan fooien in een fooienpot en wordt de inhoud vervolgens onder al het personeel verdeeld. Regel dat niet even op de bonnefooi! Waarom?

Fooien verdelen? Nooit van gehoord …

Ook al ontvangt uw werknemer zijn fooi rechtstreeks van uw klant, dan kan dit tóch gevolgen hebben voor de loonheffing die u dient in te houden op het reguliere salaris van uw werknemer.

Let op 1. Voor de horecabranche is namelijk niet alleen expliciet bepaald in welke situaties u loonheffing dient in te houden over dit ‘loon van derden’, maar zelfs tot welke bedragen.

Als uw werknemer namelijk minder verdient dan het cao-loon, wordt aangenomen dat het verschil tussen het cao-loon en dat lagere salaris wordt goedgemaakt door de fooien die uw werknemer tijdens zijn werk opstrijkt. Over dat verschil met het cao-loon dient u dan loonheffing te berekenen, in te houden en af te dragen.

Let op 2. Heeft u echter samen met uw werknemer het bedrag aan fooien dat hij normaal ontvangt op een hoger bedrag ingeschat, dan dient u de inhouding loonheffing op dat hogere bedrag te baseren. Voor de inkomstenbelasting hoort het werkelijk ontvangen bedrag aan fooien immers tot het loon. Is dat bedrag hoger dan het normbedrag, dan dient de werknemer dat verschil zelf aan te geven in zijn aangifte inkomstenbelasting.

Dit overkwam uw collega

In de praktijk volstaan de controleurs meestal met het eenvoudig naast elkaar leggen van het door u uitbetaalde salaris en de hoogte van het betreffende cao-loon. Het verschil wordt als ‘te belasten fooi’ aangemerkt. Maar dat die controle nog verder kan gaan, ondervond een collega van u.

Bediening of hulp? Uw collega, een restauranteigenaar, had enkele werknemers aangesteld als ‘hulp in de bediening’. Over het verschil tussen het aan hen uitbetaalde loon en het loon volgens de cao werd keurig loonheffing ingehouden. Niets aan de hand toch? Toch wel, althans volgens de controleurs. Die waren namelijk van mening dat er geen sprake was van ‘hulpen in de bediening’, maar dat deze werknemers werkzaam waren als ‘bedienend personeel’. En daarvoor gold nu eenmaal een hoger cao-loon. En dus had over een groter verschil loonheffing moeten worden afgedragen. De controleurs én de inspecteur bleken niet van hun standpunt af te brengen. Er was namelijk in de betreffende horecazaak niemand werkzaam in de functie van ‘bedienend personeel’ en dan kan er van een ‘hulp’ immers ook geen sprake zijn?

Geen fooi voor de inspecteur! Het kwam uiteindelijk tot een rechtszaak, waarbij de Rechtbank Haarlem (LJN: BG3479) tot de conclusie kwam dat er tóch sprake was van ‘hulp in de bediening’. De restauranteigenaar had namelijk aangevoerd dat hij vanuit zijn open keuken alle ‘hulpen’ in de gaten hield en ook zelf regelmatig de tafels langs ging om een praatje te maken met zijn gasten. En volgens het Handboek Referentiefuncties voor de Bedrijfstak Horeca was er dan toch echt wel sprake van ‘hulp in de bediening’. Daarom werd de naheffingsaanslag alsnog vernietigd. Het liep dus gelukkig nog goed af voor uw collega.

Wat leert u daarvan? Voorkom dat de fiscus op uw stoel van horecaondernemer gaat zitten en zelf uw personeel gaat inschalen. Leg de werkzaamheden van uw personeel voldoende vast. Bekijk ook regelmatig of deze werkzaamheden nog wel aansluiten bij de functieomschrijvingen zodat naheffingen kunnen worden voorkomen.

Voorkom dat de fiscus op uw stoel van horecaondernemer gaat zitten en zelf uw personeel gaat inschalen. Check of hun werk nog wel aansluit bij de functieomschrijving die bij de indiensttreding van uw werknemer gold.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01