INKOMSTENBELASTING - 20.12.2008

Goud wat fiscaal blinkt

Onder de huidige economische omstandigheden wordt de belangstelling voor beleggen in edelmetalen (vooral goud, maar beleggen kan natuurlijk ook in platina, zilver en zelfs palladium) alleen maar groter. Hoe zit dat fiscaal bekeken?

Met goud in de onderneming?

Sommige ondernemers werken in hun onderneming met goud. Dat geldt bijvoorbeeld voor juweliers, edelsmeden, e.d., maar ook voor tandartsen. Voor hen is er geen verschil tussen goud of een ander bedrijfsmiddel: het is als het ware ‘goud om oud ijzer’!

Ook de fiscus ziet hierbij geen probleem, al kunt u wel op zijn warme belangstelling rekenen. Het gaat tenslotte om goud en veel geld! Let op. Zorg dat uw administratie (ook!) op dit punt juist en vooral secuur is. Bedenk verder dat resultaten op uw (goud)voorraad gewoon winst of verlies vormen. Wilt u beleggen in goud, dan kunt u dat misschien beter (want belastingvrij) in privé doen. Daarover hierna in dit artikel meer.

Goud voor de particuliere belegger

Voor de belegger is goud een box 3-bezitting. U zult dan ook de waarde van uw belegging per 1 januari resp. 31 december moeten opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting. Van belang is echter dat er belangrijke vrijstellingen bestaan waar de goudbelegger gebruik van kan maken. Leest u maar verder!

Roerende zaken voor eigen gebruik

Allereerst zijn vrijgesteld van heffing in box 3 de roerende zaken voor eigen gebruik. Denk aan gouden sieraden (al dan niet met briljant) of gouden gebruiksvoorwerpen. Deze vrijstelling kent geen maximum, maar deze geldt niet als de spullen ter belegging worden aangehouden. Het is de inspecteur die dat moet bewijzen, en in de praktijk is dit bijna ondoenlijk!

Goudcertificaten

Beleggingen in goudcertificaten (bijv. het goudcertificaat van ABN AMRO, ISIN: NL0000455905) en beleggingen door midden van goud- of andere edelmetaalrekeningen delen echter niet in deze vrijstelling, omdat het hierbij gaat om rechten en niet om roerende zaken voor eigen gebruik. Het voordeel van een papieren goud- of zilverbelegging is (naast veiligheid) gelegen in het besparen van btw.

Let op. Beleggen in sieraden vanwege de goudwaarde is zelden verstandig, al was het alleen maar vanwege de hoge kosten en de over de aankoop van sieraden verschuldigde btw.

Fiscaal munt slaan uit gouden munten

Gouden munten. Een (gouden) muntenverzameling (denk aan de gouden tientjes van bijv. Wilhelmina, e.d.) is ook vrijgesteld in box 3, mits deze verzameling maar niet hoofdzakelijk (dat wil zeggen voor 70% of meer) wordt aangehouden ter belegging. Ook hier heeft de inspecteur de (vrijwel onmogelijke) bewijslast.

Gouden tip. Als u uw gouden munten verspreid over diverse soorten of jaargangen aankoopt, zit u wel goed! Niet één rolletje Krugerrands kopen, maar een goed gespreide verzameling gouden tientjes of Britse ‘souvereigns’ levert u een jaarlijkse fiscale besparing op van 1,2%.

En vanzelfsprekend is een eventueel bij verkoop van uw verzameling te behalen winst mooi belastingvrij!

En mocht de dollar of de beurs (of allebei) onderuitgaan, dan heeft u altijd nog een veilig appeltje voor de dorst.

U kunt fiscaal munt slaan uit gouden munten: bezit van en winst op een (gouden) muntenverzameling is onbelast, mits deze verzameling maar niet hoofdzakelijk (dat wil zeggen voor 70% of meer) wordt aangehouden ter belegging. Spreidt uw verzameling over diverse soorten munten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01