BEDRIJFSHUUR - 05.12.2008

Verhuurd aan Vof, maar aan welke vennoten?

U wilt een bedrijfsruimte verhuren aan een vennootschap onder firma die uit drie vennoten bestaat. Moeten alle vennoten dan het huurcontract tekenen? En wat gebeurt er met het huurcontract als één van de vennoten uittreedt?

Vennootschap onder firma

Het komt regelmatig voor dat een vennootschap onder firma bedrijfsruimte huurt. Een veelgestelde vraag is met wie de verhuurder in dat geval de huurovereenkomst heeft gesloten: met de vennootschap onder firma of met de individuele vennoten? Wat gebeurt er als een vennoot uittreedt of als er een vennoot bijkomt?

Moeten álle vennoten eigenlijk het huurcontract tekenen?

U bent geen huurder

Deze vragen kwamen recentelijk aan de orde bij de kortgedingrechter van de rechtbank Rotterdam.

Een vennootschap onder firma (Vof) bestaande uit twee vennoten huurde op naam van de Vof een restaurant. De verhuurder kwam er op enig moment achter dat de vennoot die als ‘sterrenkok’ fungeerde, was uitgetreden.

De vennoot die als ‘gastheer’ fungeerde, bleef het restaurant exploiteren. De Vof werd versterkt met een nieuwe vennoot.

De verhuurder verzette zich hiertegen met de stelling dat hij nu juist vertrouwen had in de vennoot die verantwoordelijk was voor de culinaire prestaties. Hij stelde zich op het standpunt dat er geen huurovereenkomst meer was en vorderde ontruiming van het pand.

Uittreding vennoot

De eerste vraag die aan de orde kwam, was of door het uittreden van een vennoot de Vof was ontbonden. Dat is namelijk de hoofdregel.

In het onderhavige geval was door het uittreden van de kok als vennoot de Vof echter niet ontbonden, maar waren partijen overeengekomen dat de vennootschap werd voortgezet door de overblijvende vennoot, samen met de nieuwkomer. Gelet op het feit dat de Vof de huurder was, bleef de huurovereenkomst als zodanig bestaan.

Let op. Als er een vennoot uittreedt of toetreedt, is het van belang om vast te stellen of daardoor de ‘oude’ Vof wordt ontbonden, dan wel of deze wordt voortgezet. In het laatste geval blijft de huurovereenkomst met de Vof bestaan.

Huurcontract direct met vennoten

De mogelijkheid bestaat ook om een huurcontract niet te sluiten met een Vof, maar direct met de vennoten. In dat geval zijn er in feite meerdere huurders die ieder, hoofdelijk, aansprakelijk zijn.

Een individuele vennoot kan de huurovereenkomst niet zomaar opzeggen.

Let op. Daartegenover staat dat de verhuurder de huurovereenkomst ook niet kan opzeggen aan één individuele vennoot. De verhuurder moet aan alle huurders gezamenlijk opzeggen. Het enkele feit dat één van de huurders niet meer werkzaam is in het gehuurde, betekent nog niet dat de andere huurders daarmee ‘wanpresteren’.

Ondertekenen?

Als een huurcontract is gesloten met een Vof, dan beantwoordt de vennootschapsakte de vraag of alle vennoten moeten ondertekenen of niet.

Indien één vennoot bevoegd is om dergelijke overeenkomsten namens de Vof aan te gaan, dan is één handtekening voldoende.

Als er een vennoot uittreedt of toetreedt, is het van belang of daardoor de ‘oude’ Vof wordt ontbonden dan wel wordt voortgezet. In het laatste geval blijft de huurovereenkomst met de Vof bestaan. Het is mogelijk om een huurcontract direct met de vennoten te sluiten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01