WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 26.02.2009

Een online spreadsheet kan zoveel méér

Misschien kent u Google Docs al als het handige, online alternatief voor de vertrouwde Office-programma’s. Wij geven u enkele tips om de spreadsheet-toepassing van Google Docs nog beter te benutten.

1. Internetgegevens.Google Docs (http://docs.google.com) bevat o.a. een prima spreadsheet­toepassing, het online antwoord op Excel. Een ­pluspunt van zo’n internettoepassing is dat u in een werkblad makkelijk gegevens van internet kunt integreren. Daartoe moet u een speci­fieke ­formule intikken, zoals =GoogleLookup(“Germany”; “­population”) of =GoogleLookup “Barack Obama”; “date of birth”). Die geven resp. het aantal in­­woners van Duitsland en de geboortedatum van de Amerikaanse president weer. Het is soms wat experimenteren, maar de mogelijk­heden zijn enorm.

U kunt ook gegevens van ­Google Finance (http://finance.­google.com) integreren. Zo geeft bv. =GoogleFinance (EPA:BNP”; “price”) de laatste koers van het aandeel BNP weer.

Let op! Die data zijn vaak tot 20 minuten vertraagd en niet alle internationale beurzen worden ondersteund. Het lukte ons overigens niet om ook wisselkoersen te integreren in een spreadsheet.

2. Landkaart. Wist u dat u in een Google Docs-spreadsheet ingevoerde data kunt koppelen aan diverse ‘gadgets’? Stel, u wilt uw verkoopcijfers in verschillende landen in kaart brengen. Die landen moet u allereerst in­geven in de spreadsheet met de zgn. ISO-codes (een overzicht vindt u op http://www.iso.org/iso/english_country_names_and_code_elements), bijvoorbeeld zo:

A B
1 BE 90
2 NL 62,50
3 DE 41
4 FR 18

Vervolgens vult u de verkoopcijfers in en kiest u via het menu Insert; Gadget; Maps voor Heatmap. Als range neemt u (in ons voorbeeld) “A1:B4”, als regio kiest u voor “Europe” en vervolgens klikt u op Apply. De resultaten per land worden dan weer­gegeven op een kaart aan de hand van kleurgradaties.

Tip. Lukt het actualiseren van de data niet meteen, dan moet u bv. eens even de regio veranderen en terugzetten. In het Maps-menu (Insert; Gadget) vindt u ook een gewone Map. Die geeft de adressen die u intikt in uw spreadsheet weer op het ­typische Google Maps-kaartje. De kolom naast de adressen kunt u aanwenden om een notitie te laten verschijnen zodra u in het kaartje met de muis over een rode ‘druppel’ beweegt. Hoe het precies werkt, leest u op http://documents.google.com/support/spreadsheets/bin/answer.py?answer=91601&topic=15165/

3. Opzoeken. Nuttig is nog de vertaalgadget (Insert; Gadget; Web; English Translation): die vertaalt ingevoerde woorden vanuit het Engels naar o.a. het Nederlands. Wist u ten slotte dat u elk woord in een spreadsheet kunt aanklikken met de rechtermuisknop en het via Search the Web snel kunt lanceren als een zoekopdracht in Google?

Dankzij de ingebouwde ‘gadgets’ in Google Docs kunt u de data in een spreadsheet laten weergeven op een landkaart. Daarnaast kunt u ook makkelijk ge­­gevens van internet integreren in uw werkblad.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01