E-MAIL - SPAM - 26.02.2009

Spam nog beter voorkomen

Spamberichten blijven een hardnekkige plaag. Met deze tips kunt u veel spam voorkomen of tenminste niet meer te zien krijgen.

Niet thuis!

Niet reageren. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar op spam reageert u het beste nooit! Zelfs al krijgt u tientallen keren hetzelfde bericht, reageren is uit den boze. Door te antwoorden, geeft u de spammer immers het signaal dat uw adres bestaat en dat u spamberichten opent.

Let op! Reageer ook niet als u zogenaamd de kans krijgt om te ‘unsub­scriben’, zelfs al ziet het er allemaal echt uit. Ook op een link klikken om u af te melden, doet u beter niet.

Geen afbeeldingen. Haal zeker geen afbeeldingen binnen van spamberichten, want zo kan de spammer nagaan dat u het bericht heeft gekregen en dat uw adres dus bestaat. Klik m.a.w. niet op Klik hier om afbeeldingen te downloaden als u Outlook gebruikt.

Tip. Ook andere programma’s en een webdienst zoals Gmail hebben een gelijksoortige functie die afbeeldingen van onbekende afzenders blokkeert.

Delivery failure? Krijgt u ook soms e-mails met als onderwerp Delivery failure die ogenschijnlijk vanaf uw eigen account werden verstuurd? Het gaat om een bekende tactiek van spammers. U kunt hier helaas niets aan doen, want het is in­herent aan het e-mailsysteem op internet.

Tip. U kunt de headers van het bericht even­tueel wel doorgeven aan Spamcop (http://www.spamcop.net/anonsignup.shtml) zodat anti-spam­systemen ze in de toekomst markeren als spam, maar dan is het vaak al te laat.

Adres niet prijsgeven

Apart adres. Maak een specifiek adres aan, bv. bij Gmail (http://www.gmail.com), om in te schrijven op nieuwsbrieven en forums. Geef uw ‘echte’ e-mailadres dus alleen door aan vrienden, kennissen en collega’s. Als u op de één of andere site uw adres moet opgeven, kunt u ook een wegwerpadres aanmaken om eenmalig of gedurende een beperkte periode te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld bij Jetable (http://www.jetable.org/nl/index). Bij 10minutemail (http://10minutemail.com) krijgt u adressen die maar tien minuten geldig zijn - net lang genoeg om een activeringsmail te krijgen!

Verberg uw e-mailadres. Heeft u een website, maskeer dan uw e-mailadres voor spamrobots. Dat kan bijvoorbeeld met de JavaScript Email Link Generator (http://www.emailsafe.org/javascript-email-generator). Geef uw e-mailadres in en ­kopieer vervolgens de javascript-code die u te zien krijgt naar uw webpagina. Zo blijft uw adres perfect zichtbaar voor mensen, maar spamrobots kunnen het niet meer automatisch oppikken.

Spamfilter

Werk de spamfilter bij. Gebruikt u een recente versie van Outlook of Windows (Live) Mail, werk dan regelmatig de spamfilter bij. Het volstaat om Windows Update uit te voeren, dat u terugvindt in het Configuratiescherm. Gebruikt u Windows XP, ga dan naar Microsoft Update (http://update.microsoft.com/microsoftupdate/v6/default.aspx). Let op! U kunt Outlook alleen updaten als u een legitieme versie gebruikt.

Nog beter beschermd. Zowat de beste spamfilter is Cloudmark Desktop (http://www.cloudmark.com/desktop), een plug-in voor Outlook (Express), Thunderbird en Windows Mail. De spamfilter wordt continu bijgewerkt en hij liet bij tests geen enkel spambericht door. U kunt het 15 dagen ­gratis uitproberen, maar daarna moet u wel be­­talen: € 30 per jaar (voor twee computers).

Reageer nooit op spam en gebruik een apart e-mailadres voor nieuwsbrieven en forums. De allerbeste spamfilter is Cloudmark Desktop, maar die kost wel € 30 per jaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01