VERKOOP - 27.02.2009

Hoge vloerbelastbaarheid voor zware jongens?

Kan een koper uw cliënt/verkoper aanspreken indien u in de verkoopinformatie onjuiste gegevens vermeldt? En bent u dan jegens uw cliënt aansprakelijk?

Juiste verkoopinformatie

Als u voor een opdrachtgever een verkoopbrochure samenstelt, doet u dit uiteraard met zorg. En ook de gegevens die u op internet vermeldt, moeten correct zijn. Een aspirant-koper zal zich bij het beoordelen of een object aan zijn specifieke eisen voldoet, namelijk in eerste instantie laten leiden door de gegevens in de verkoopbrochure en op internet. Als u in de verkoopinformatie een be­­paalde vloerbelasting vermeldt, moet een aspirant-koper hierop kunnen vertrouwen. Maar hoe ver gaat dit?

Bedrog?

Zowel u (de makelaar) als de verkoper moeten correcte informatie verstrekken. Als er bewust onjuiste informatie wordt verstrekt, is er sprake van bedrog. De koper kan dan de verkoper aanspreken en als hij vermoedt dat u wist dat de informatie onjuist was, zal hij wellicht ook bij u aankloppen.

Per ongeluk. Het kan ook zijn dat u als makelaar onjuiste gegevens in een brochure opneemt, zonder dat u en/of de verkoper zich daarvan bewust zijn. Dan is er geen sprake van bedrog of bewuste misleiding. Wel kan het zijn dat de koper door deze verkeerde gegevens een overeenkomst sluit die hij anders niet gesloten zou hebben.

Dwaling

Een koper kan ook op het verkeerde been worden gezet als gevolg van zijn eigen verkeerde ver­onder­stellingen. In dat geval spreekt men van ‘dwaling’. Ook in het geval van dwaling van de koper kan een verkoper schadeplichtig worden. De overeenkomst kan dan zelfs worden ontbonden.

Het spreekt voor zich dat de kans groot is dat de verkoper u als zijn adviseur aanspreekt als hij door de koper in een procedure betrokken wordt.

Of u dan aansprakelijk wordt gehouden voor de schade hangt mede af van de rol die u wellicht heeft gespeeld bij het ontstaan van de verkeerde voorstelling van zaken.

Non-conformiteit

Als eenmaal vaststaat dat er bij de koper sprake was van een onjuiste voorstelling van zaken en hij niet tot aankoop zou zijn overgegaan als hij van de juiste specificaties op de hoogte zou zijn geweest, komt de vraag aan de orde of de zaak (het pand) wel aan de overeenkomst voldoet.

Niet wat we besproken hebben. Een object beantwoordt niet aan de overeenkomst als het niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Daarbij moet natuurlijk gelet worden op de aard van het pand en de mededelingen die de verkoper daarover heeft gedaan. Een koper mag immers verwachten dat het pand de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet hoefde te betwijfelen. Maar ook moet het pand de eigenschappen hebben die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien.

Zo gaat dat dan in de praktijk. Het vermelden van een onjuiste belastbaarheid van een vloer is volgens de rechter geen reden om non-conformiteit aan te nemen (LJN: BG9211). Als de vloer­belasting een essentieel deel uitmaakt van de eisen die de koper aan de zaak stelt, moet hij dit uitdrukkelijk melden.

Als eenmaal is vastgesteld dat de verkoper in dit geval geen verwijt kan worden gemaakt, kunt u als makelaar ook niet aansprakelijk worden gesteld. U handelt immers als adviseur van de verkoper.

Als onjuiste gegevens in een verkoopbrochure of op internet staan, betekent dit nog niet dat een koper zich zonder meer op non-conformiteit kan beroepen. Een koper dient te melden dat bepaalde eigenschappen voor hem essentieel zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01