PERSONEEL - 17.06.2009

Baas, ik wil calamiteitenverlof!

Op een dag staat uw medewerkster voor uw neus met de melding dat ze meteen naar huis moet. Er is thuis een noodgeval zodat ze dringend weg moet. Moet u dat zomaar goed vinden? Hoe is dat wettelijk geregeld?

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Ziek kind. Uw medewerkster Frieda heeft een zoontje van drie jaar, Koen. Hij zit op het kinderdagverblijf zodat Frieda, die alleenstaande moeder is, fulltime kan werken.

Op een dag wordt Frieda gebeld door het kinderdagverblijf omdat Koen ziek is en hoge koorts heeft. Zij moet hem meteen komen halen. Koen moet naar huis en naar bed. Frieda komt bij u en vraagt om calamiteitenverlof. Zij kan er immers niets aan doen dat Koen onverwacht ziek is geworden, maar zij moet nu wel meteen actie ondernemen.

Calamiteitenverlof

Wetgeving. In de wet is geregeld dat in geval van een noodsituatie een werknemer recht heeft op calamiteitenverlof. De Wet arbeid en zorg (WAZ) wijdt hier zelfs een heel hoofdstuk aan.

Calamiteit. Calamiteitenverlof is een kort verlof, dat bedoeld voor situaties waarin iemand onmiddellijk vrij moet hebben. Een voorbeeld is de bevalling van de partner, of een sterfgeval. Maar ook als een kind ziek wordt en opgevangen moet worden. Natuurlijk zijn er nog andere gevallen te bedenken waarin het noodzakelijk is dat een medewerker meteen naar huis moet, denk bijvoorbeeld aan een lekkende wasmachine of een brand.

De spelregels

Melden. Voordat de werknemer van het werk weggaat, moet hij dat tegen u zeggen. Hij moet u ook vertellen waarom hij weg moet. Als de werknemer u niet op tijd te pakken kan krijgen, moet hij u nadien zo snel mogelijk inlichten.

Wie moet dat verlof betalen?

In principe moet u bij calamiteitenverlof minstens 70% van het loon doorbetalen, maar ten minste het minimumloon.

Tip. U mag schriftelijke afspraken maken om dit verlof te mogen verrekenen met de bovenwettelijke vakantiedagen. Leg deze afspraken vast in de arbeidsovereenkomst.

Let op. Houd er rekening dat de werknemer altijd recht houdt op ten minste de wettelijke vakantiedagen. Dat is per jaar vier keer het aantal uren dat de werknemer per week werkt.

Hoe lang duurt een calamiteit? Calamiteitenverlof geldt altijd voor de tijd die nodig is voor het treffen van noodmaatregelen. Kortom, een paar uur, tot hooguit enkele dagen. Lukt het niet om zo snel iets te regelen, dan kan de werknemer vragen om ‘kortdurend zorgverlof’ (zie hierna).

Kortdurend zorgverlof

Verzorging noodzakelijk. Een medewerker kan kortdurend zorgverlof krijgen als hij persoonlijk een zieke moet verzorgen. Het is bestemd voor het verzorgen van een ziek thuiswonend kind, een zieke partner of ouder.

Hoe lang? Per jaar heeft een werknemer recht op maximaal 10 dagen kortdurend zorgverlof. Voor parttimers ten hoogste tweemaal het aantal uren dat men per week werkt.

Verplicht? Alleen als uw bedrijf er ernstig door in de problemen komt, mag u kortdurend zorgverlof weigeren. En is het verlof eenmaal ingegaan, dan kunt u het niet meer ongedaan maken. Uiteraard moet de werknemer aantonen dat dit verlof noodzakelijk is.

Maak afspraken zodat u (een deel) van het calamiteitenverlof of het zorgverlof kunt verrekenen met bovenwettelijke vakantiedagen. Zo komen niet alle kosten op uw schouders neer.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01