RECHT VAN DE BOUW - 17.06.2009

Bouwen zonder bouwtekening?

Uw collega bouwde een aanbouw op een bestaande fundering. Er kwam een claim. Wat kan beter?

De opdrachtgever vertelde hoe hij de aanbouw gebouwd wilde hebben, maar een bouwtekening was er niet. Afgesproken werd dat de opdrachtgever zelf het dakleer zou aanbrengen. Nadat de aanbouw gereed was, stroomde bij een forse regenbui water de aanbouw binnen. De opdrachtgever stelde uw collega aansprakelijk. Was dat terecht?

Waarschuwingsplicht. Een aannemer moet waarschuwen voor fouten in het bouwplan dat hij moet uitvoeren. Vooral als de opdrachtgever niet wordt bijgestaan door een architect of technisch deskundige, en er eigenlijk geen technisch bouwplan of behoorlijke bouwtekening is, zal de rechter veel gewicht hechten aan deze waarschuwingsplicht. De aannemer mag dus niet zomaar zeggen: u vraagt, wij bouwen. Hij moet nagaan of de bouwplannen van de opdrachtgever uitvoerbaar zijn.

Oorzaak lekkage. Als de lekkage komt door de constructie, is uw collega waarschijnlijk aansprakelijk. Dat is alleen anders als hij uitdrukkelijk heeft gewaarschuwd voor risico’s en de opdrachtgever uitdrukkelijk heeft besloten dat risico te aanvaarden. Het is wel verstandig zo’n waarschuwing schriftelijk vast te leggen, zodat daar achteraf geen discussie over ontstaat.

Werkverdeling. Als de lekkage is ontstaan omdat de opdrachtgever zijn deel van de werkzaamheden niet goed heeft verricht, zal uw collega niet aansprakelijk zijn. Hij moet dan wel kunnen aantonen dat die werkzaamheden door de opdrachtgever zelf verricht zouden worden, en dat ze dus geen deel uitmaakten van de opdracht. Tip. Het is verstandig duidelijk - en schriftelijk- vast te leggen welke werkzaamheden de opdrachtgever zelf moet verrichten. Leg daarbij aan de opdrachtgever ook uit wat het belang is van de werkzaamheden die hij zelf moet uitvoeren. Als de afwerking die de opdrachtgever zelf uitvoert belangrijk is om lekkages te voorkomen, moet hem dat duidelijk gemaakt worden.

Woord tegen woord. Als de afspraken niet goed schriftelijk zijn vastgelegd, is het in dit soort zaken vaak ‘woord tegen woord’. De partij die moet bewijzen hoe de afspraken zijn gemaakt, verliest de procedure als hij dat bewijs niet kan leveren. Bij een contract tussen een professionele aannemer en een consument wil de rechter de bewijslast nog wel eens op de aannemer leggen. Leg dus alle afspraken goed schriftelijk vast.

Waarschuw uw opdrachtgever schriftelijk voor gebreken in het bouwplan, zodat u juridisch sterk staat.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01