LOONBETALING - 23.06.2009

Die boete heb ik verrekend met je loon!

Stel, u heeft uw werknemer een bedrag geleend. Uw werknemer betaalt dit niet terug, terwijl u wél iedere maand netjes zijn loon betaalt. Mag u deze vordering dan verrekenen met het loon van uw werknemer? Wanneer mag dat?

Wat zegt de wet?

De wet regelt dat u niet zo maar elke vordering die u op uw werknemer heeft, mag verrekenen met het loon dat u aan uw werknemer moet betalen. Volgens de wet mag dat maar in een beperkt aantal gevallen. U vindt dat in artikel 7:632 BW, maar dat zoekt u natuurlijk niet zomaar op. Wij zetten het voor u op een rijtje.

Boete

U kunt uw werknemer een boete opleggen als hij zich niet heeft gehouden aan een voorschrift dat is opgenomen in de arbeidsovereenkomst, bijvoorbeeld een geheimhoudingsbeding. Zo’n boete mag u verrekenen met het nog verschuldigde loon.

Let op. U moet dan wel een schriftelijk bewijs aan uw werknemer kunnen overleggen, waarop het bedrag van de boete, het moment waarop de boete is opgelegd en de reden waarom zijn vermeld.

Let op. Bij zo’n boete kan het om grote bedragen gaan. De wet heeft daarom een grens gesteld aan deze bevoegdheid. Als u zo’n boete wilt verrekenen, mag dat maximaal 10% van het loon zijn. Uw werknemer moet dus 90% overhouden.

Voorschot

Als uw werknemer een financiële tegenslag heeft gehad, kunt u hem een lening geven in de vorm van een voorschot op het loon. Een dergelijk voorschot mag u dan achteraf verrekenen met het nog verschuldigde loon.

Let op. Er is wel een schriftelijke verklaring van de werknemer vereist voor deze ‘lening’. Daarin moet dan vastliggen dat hij ermee akkoord gaat dat u het bedrag inhoudt op zijn loon.

Te veel betaald

Het kan zijn dat u uw werknemer per ongeluk te veel loon heeft uitbetaald, bijvoorbeeld door een rekenfout bij het aantal gewerkte uren. Dit te veel betaalde loon mag u verrekenen met zijn loon.

Let op. Het moet hier wel gaan om een redelijke misrekening die ook niet te lang geeft geduurd. Uw werknemer moet er immers wel van uit kunnen gaan dat hij zijn loon kan gebruiken.

Schadevergoeding

Als uw werknemer u een schadevergoeding moet betalen, kunt u deze verrekenen met het loon.

Let op. Deze schadevergoeding moet verband houden met het dienstverband. Bijv. als een werknemer tijdens zijn werk opzettelijk schade heeft toegebracht aan een ander. De werknemer is dan aansprakelijk voor deze schadevergoeding.

Let op. De rechter vindt al snel dat de schadevergoeding géén verband houdt met het werk.

Een voorbeeld. Werknemer Jos had zijn bedrijf verkocht aan Leco. Jos is vervolgens bij Leco in dienst getreden. Op grond van de verkoop had Leco nog geld van Jos te goed. Het gerechtshof (LJN: BH 2773) oordeelde dat de vordering van Leco niets te maken had met de arbeidsovereenkomst. Het hof oordeelde dat de werkgever deze vordering daarom niet mocht verrekenen met het loon. Deze bepaling wordt dus beperkt uitgelegd.

Tip. Ga niet te snel over tot verrekening van een vordering met het loon. Vooral bij verrekening met een schadevergoeding is niet altijd even duidelijk of dit wel is toegestaan.

Let op. Bij of na het einde van de arbeidsovereenkomst gelden de bovenstaande regels niet. U mag dan alles verrekenen.

U mag niet zomaar alles wat u van uw werknemer te goed heeft, verrekenen met zijn loon. Deze regels gelden niet bij of na het einde van de arbeidsovereenkomst. U heeft dan meer mogelijkheden om met een schone lei te maken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01