HET OVERKWAM UW COLLEGA - 03.06.2009

Gestruikeld over de tremband!

Een collega had een overeenkomst gesloten met een onderaannemer voor de montage van gevelplaten. Wat mag de hoofdaannemer bij de uitvoering van dat werk verwachten? Wat stond in het contract en wat heeft de rechter beslist?

Lekkages. Een collega-aannemer had met een onderaannemer een overeenkomst van onderaanneming gesloten voor het leveren en monteren van betonnen prefabgevelplaten voor een appartementencomplex dat door de aannemer werd gebouwd. Nadat de bouw was opgeleverd, ontstonden er al snel problemen. Een groot aantal appartementen had te kampen met lekkages. Er bleek dat water via de buitenmuren de appartementen binnenliep. Nader onderzoek door de hoofdaannemer wees uit dat de tremband die de prefabgevelplaten verbindt met de daarachter liggende draagconstructie, verkeerd was aangebracht.

Wie is aansprakelijk?

Uw collega-aannemer werd, zoals was te verwachten, door de eigenaren van de appartementen voor alle schade en herstelkosten aansprakelijk gesteld. Maar hij was van mening dat de oorzaak van alle ellende te wijten was aan het ondeugdelijk werk van de onderaannemer. Want volgens hem was de onderaannemer verantwoordelijk voor de verbinding van de gevelelementen met de draagconstructie. Daarom stelde de hoofdaannemer op zijn beurt, de onderaannemer voor alle schade en kosten aansprakelijk. En omdat de onderaannemer weigerde te betalen, stapte de hoofdaannemer naar de rechter.

Jullie moeten niet bij mij zijn! Bij de rechter verklaarde de onderaannemer dat hij weliswaar een overeenkomst had getekend voor het leveren en monteren van de betonnen prefabgevelplaten. Maar tot die opdracht behoorde volgens hem uitdrukkelijk niét het waterdicht aansluiten van de gevelplaten op de daarachter liggen draagconstructie. De lekkages zijn volgens de onderaannemer dan ook niet te wijten aan ondeugdelijk werk van zijn kant en hij kan daarvoor dus niet aansprakelijk worden gesteld. De onderaannemer is daarentegen van mening dat de lekkages worden veroorzaakt door de slechte afwerking van het buitenspouwblad. En voor de uitvoering van dat werk is de hoofdaannemer verantwoordelijk en niet de onderaannemer.

Wat beslist de rechter? De rechter van zijn kant is niet onder de indruk van de argumenten van de onderaannemer. Hij had de appartementen door een deskundige laten onderzoeken en daaruit bleek dat de lekkages zonder meer te wijten zijn aan de niet goed gehechte of verkeerd aangebrachte tremband tussen de gevelplaten en de draagconstructie. Volgens de rechter is de onderaannemer als enige daarvoor aansprakelijk. Hij had een overeenkomst gesloten voor het leveren en monteren van de prefabgevelplaten. En daartoe behoort in ieder geval het waterdicht laten aansluiten van de gevelplaten op de achterliggende draagconstructie. Dat laatste blijkt ook overduidelijk uit de werktekeningen die door de hoofdaannemer aan de onderaannemer waren overhandigd. Daarop stond de te gebruiken tremband expliciet aangegeven en daarbij was niet vermeld dat dit door een andere aannemer zou gebeuren!

Achteraf een duur klusje!

De rechter eist daarom van de onderaannemer dat de lekkages binnen drie weken worden hersteld. Ook veroordeelt hij de onderaannemer om een bedrag van € 53.227,- te betalen aan de hoofdaannemer voor de schadekosten. En ten slotte moet de onderaannemer ook nog eens voor het bedrag van € 10.230,- alle proceskosten betalen. Al met al dus een dure tremband!

Volgens de rechter is de onderaannemer als enige aansprakelijk voor de lekkages. Hij had een contract gesloten voor het leveren en monteren van de prefabgevelplaten. En daartoe behoort in ieder geval het waterdicht laten aansluiten van de gevelplaten op de achterliggende draagconstructie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01