BANK - BANKKOSTEN - 17.06.2009

Goedkoop Europees betalen

De kosten van betalingen naar en vanuit andere Europese landen kunnen flink oplopen. Gelukkig is er een mogelijkheid om aanzienlijk op uw bedrijfs- en privé-betalingen te besparen.

Goedkoop Europees betalen. Europese regelgeving verplicht banken om betalingen naar eurolanden tegen dezelfde tarieven aan te bieden als binnenlandse betalingen. Dat betekent dat u bij een zakelijke betaling binnen Europa - bij de grootste banken - slechts ca. € 0,07 kwijt bent (exclusief vaste kosten voor de rekening, enz.). U moet u dan wel aan strenge spelregels houden.

Houdt u aan deze strenge spelregels

Deze regels zijn van toepassing:

1. Het geldt alleen voor betalingen van en naar banken binnen de Europese Economische Ruimte - EER (dit zijn de landen van de Europese Unie - EU en de drie landen van de Europese Vrijhandelsassociatie - EVA - Liechtenstein, Noorwegen en IJsland).

2. Het geldt alleen voor betalingen in euro’s.

3. Het geldt alleen voor bedragen tot € 50.000,-.

4. Als kostenverdeling tussen betaler en ontvanger moet u aangeven: Shared (afgekort SHA).

5. Vermeld het BIC (Bank Identifier Code) van de bank van de ontvanger en het IBAN (International Bank Account Number) van de ontvanger in de betalingsopdracht.

Tip. Houd u strikt aan de spelregels anders worden hogere tarieven in rekening gebracht.

IBAN en BIC

Codes. De IBAN-code (International Bank Account Number) is de internationale, langere versie van uw bankrekeningnummer. De BIC-code (Bank Identifier Code) is de identificatie van uw bank. Uw IBAN- en BIC-code vindt u op uw dagafschrift. Tip. Eventueel kunt u deze - aan de hand van uw bankrekeningnummer - berekenen op het internet via http://www.ibanbic.nl Een buitenlandse BIC berekenen kunt u op de Engelstalige website http://www.swift.com

Voorkom spoedkosten

Vaak is een spoedoverboeking niet nodig omdat banken een wettelijke verplichting hebben om het bedrag binnen maximaal vijf werkdagen te crediteren bij de bank van de begunstigde. Meestal is de overboekingtermijn echter slechts een of twee werkdagen. Het scheelt u dus spoedkosten als u de overboeking op tijd bij uw bank invoert. Let op. Banken kunnen ook extra kosten berekenen voor een papieren overschrijvingsformulier of bij het inleveren aan de bankbalie. Als u gebruik maakt van internetbankieren, bespaart u zich deze kosten en boekt u enige tijdwinst.

Vergeet uw buitenlandse klanten niet

Export. Exporteren naar Europese landen is nu makkelijker aangezien ook uw klanten u goedkoper kunnen betalen. Tip. Vermeld uw eigen IBAN en BIC dus niet alleen op uw facturen, maar ook op uw brochures, briefpapier en website. Zo kunnen buitenlandse relaties uw IBAN en BIC gebruiken voor hun betalingen. Tip. Hierdoor heeft u geen buitenlandse rekening in andere Europese landen meer nodig. Vergeet deze niet op te zeggen.

Uw vakantieaanbetaling

Vakantievoordeel. Ook uw privébetalingen naar het buitenland, bijv. de aanbetaling van de komende vakantie, zijn even duur als uw binnenlandse betalingen: deze zijn dus gratis. U moet u dan aan dezelfde regels houden, anders bent u al snel enkele tientjes kwijt!

Betalingen aan landen binnen de EER kunnen tegen dezelfde kosten als binnenlandse betalingen, mits u zich aan de regels houdt (o.a. IBAN- en BIC-codes en Shared betaling). Dat geldt ook voor uw privébetalingen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01