BELASTINGEN - 17.06.2009

Hoe is de fiscus nu soepeler met innen van belasting?

De staatssecretaris heeft tijdelijk enkele versoepelingen aangebracht in het bestaande inningsbeleid van belastingschulden voor ondernemers die te kampen hebben met betalingsproblemen door de economische crisis. Hoe dat nu?

Extra uitstel van betaling

Biedt het ‘normale’ uitstelbeleid voor het betalen van belastingschulden (bijv. btw, loonheffing, inkomstenbelasting, enz.) van maximaal 12 maanden onvoldoende soelaas, dan kunt u onder voorwaarden extra uitstel van betaling krijgen. Wat aannemelijk maken? U moet dan wel aan de hand van een door een ‘derde deskundige’ af te geven verklaring aan (de ontvanger van) de Belastingdienst aannemelijk maken dat:

1. het gaat om werkelijk bestaande betalingsproblemen;

2. de betalingsproblemen het directe gevolg zijn van de economische crisis;

3. deze betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn en vóór een bepaald tijdstip zullen worden opgelost.

Derde deskundige. De staatssecretaris heeft bij zijn Besluit een bijlage opgenomen waarin staat welke elementen de verklaring van de derde deskundige moet bevatten. Aan de derde deskundige zijn geen formele eisen gesteld. Het kan dus gaan om een externe consultant, een externe financier, een brancheorganisatie en ook uw accountant.

De ontvanger zal wel - zo veel mogelijk- zekerheid verlangen.

Hoe lang uitstel? Het uitstel geldt in principe maar eenmalig en voor bepaalde tijd. Is de termijn verstreken of moet het uitstel tussentijds worden ingetrokken, bijv. omdat niet-voorziene oploop van schulden daartoe aanleiding geeft, zal in beginsel niet opnieuw uitstel worden verleend.

De termijn waarbinnen de betalingsproblemen zullen zijn opgelost, moet dan ook niet te optimistisch worden ingeschat. Let u daarbij echter ook op dat u de situatie niet te positief voorspiegelt. Dan loopt u weer grote kans dat u geen uitstel krijgt.

Hoezo ‘opschorten executiedatum’?

Uitstel van executie? De ontvanger kan - na beslaglegging - de verkoopdatum (executiedatum) opschorten tot maximaal vier maanden na de datum waarop het beslag is gelegd. De staatssecretaris keurt nu goed dat deze maximumtermijn voor levensvatbare ondernemingen tijdelijk wordt opgeheven.

Wat te doen? Als ondernemer moet u feiten en omstandigheden aanvoeren op grond waarvan de ontvanger tot het oordeel kan komen dat er sprake is van een levensvatbare bouwonderneming. Een belangrijke voorwaarde voor toepassing van de maatregel is wel dat alle na het beslag komende fiscale verplichtingen (belastingaangifte en belastingbetaling) stipt worden nagekomen.

Bouwbedrijf via Bouw-BV?

BV. Wordt uw bouwbedrijf gedreven in BV-vorm, vergeet dan niet om de betalingsonmacht te melden binnen twee weken nadat de belasting- en/of premieschulden zijn ontstaan. Als een BV (rechtspersoon) namelijk de belasting- of premieschulden niet kan betalen, moet de bestuurder dit bij de Belastingdienst melden en/of bedrijfspensioenfonds. Daarmee kan voorkomen worden dat u als bestuurder van de BV alsnog in privé aansprakelijk wordt gesteld voor deze schulden.

Tip. U doet er goed aan om de melding schriftelijk te doen met ‘ontvangstbevestiging retour’. Heeft u een faxapparaat, stuur de schriftelijke melding dan ook tijdig per fax en bewaar de ‘faxontvangstbevestiging’ als bewijs.

Kunt u tijdelijk niet voldoen aan uw betalingsverplichtingen jegens de Belastingdienst, en kunt u aantonen dat dit komt door de huidige economische crisis, dan kunt u nu de fiscus om extra uitstel van betaling verzoeken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01