LOON - VERREKENEN - 23.06.2009

Jij verdient gewoon een bonus kerel!

Ere wie ere toekomt, toch? Degene die zich het vuur uit zijn sloffen loopt voor uw bedrijf en de ene order na de andere binnensleept, wilt u wel extra belonen. U wilt een bonus wel aan uw werknemer geven, niet aan de fiscus. Maar hoe?

Ook in media. De laatste tijd is er veel te doen geweest om bonussen van werknemers. Maar soms kan een bonus een mooie premie zijn voor bijvoorbeeld die werknemer die zich nu het vuur uit de sloffen loopt en toch allerlei opdrachten binnen weet te halen. Daarom in het onderstaande meer over de wettelijke regelingen betreffende bonussen. Wat is interessant om te weten?

In welke vorm geeft u een bonus?

U kunt uw werknemer een eenmalige bonus geven in geld of in de vorm van naturabeloningen (spullen zoals een nieuwe fiets voor de kinderen of een computer of televisie). Het maakt niet uit in welke vorm u de bonus geeft, een bonus is gewoon belast loon voor de loonheffing en premies. Afhankelijk van het tarief van de werknemer draagt hij dus tot 52% van zijn bonus af aan de fiscus.

Op papier staan of niet? Overigens hoeft de bonusregeling niet per se in de arbeidsovereenkomst te staan.

Tip. Het is wel slim er iets van op papier te zetten. Het maakt niet uit of dit in de arbeidsovereenkomst is of in een losse aanvulling. Zo staat immers vast hoe en wat er is afgesproken.

Let op. Als u uw werknemer jaarlijks een soort vaste bonus geeft, dan kan hij misschien vinden dat het een vaste arbeidsvoorwaarde geworden is. Als er niets op papier staat waaruit blijkt dat het een eenmalige bonus betreft, staat uw werknemer bij de rechter sterk.

Tip. Een goede manier om dit risico te vermijden is uw beleid daarin. Geef werknemers niet jaarlijks op een vast moment een bonus, maar alleen als er bijzondere redenen zijn en noem die redenen dan ook uitdrukkelijk in de afspraak (bijvoorbeeld binnenhalen van X euro omzet, etc.)

Maar u wilt fiscus niet belonen, toch?

De belasting over de bonus kan duur uitpakken.

Tip. Denk eens aan een cafetariamodel. Misschien wil uw werknemer wel een openbaarvervoerkaart (mede voor zakelijke doeleinden) of een fiets van de zaak. U kunt uw werknemer dan aanbieden de brutobonus niet uit te betalen maar in plaats hiervan een fiscaalvriendelijke vergoeding of verstrekking te geven.

Let op. Voor elke fiscaalvriendelijke verstrekking gelden bijzondere voorwaarden. Zo moet een fiets van de zaak ten minste 50% van de tijd gebruikt worden voor woon-werkverkeer. Bovendien geldt er een maximum van € 749,- per drie jaar.

Even informeren. Ga na of uw werknemer wel in aanmerking komt voor een fiscaalvriendelijke verstrekking of vergoeding. Veel informatie vindt u in uw handboek loonheffingen van de Belastingdienst of via http://www.belastingdienst.nl

Tip. Denk er ook eens aan om uw werknemer de bonus te laten gebruiken om zijn pensioen aan te vullen. Vaak hebben werknemers een pensioentekort, dus zo sla je twee vliegen in een klap. De belastingheffing wordt uitgesteld tot later, wanneer de werknemer een lager tarief betaalt en zijn pensioen wordt nog verbeterd ook!

Al geldbedrag afgesproken, wat nu? Heeft u al op papier gezet dat de werknemer recht heeft op een geldbedrag, maak dan de (nieuwe) afspraak dat de bonus vervalt en dat de werknemer recht heeft op de afgesproken fiscaalvriendelijke vergoeding. Vergoeding en bonus kunnen dus in Ă©Ă©n keer tegen elkaar worden weggestreept en komen ook niet terug op het loonstrookje. Let op. Wijs de werknemer erop dat de uitruil voor hem nadelig kan werken voor pensioen, WW- of WIA-rechten.

Bonussen zijn belast loon, maar u kunt belastingheffing nu voorkomen door een cafetariamodel aan te bieden. Tweemaal voordeel en actueel is om een bonus aan te bieden in de vorm van een pensioenaanvulling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01