BURENRECHT - 12.06.2009

Over de erfgrens bouwen

Als fatsoenlijk burger mag men niet voor eigen rechter spelen. Dit is algemeen bekend. Maar wat als de buren al dan niet bewust, over de erfgrens heen bouwen en zij niet willen meewerken aan een oplossing?

Één steen

Stel, uw cliënt Bouwer heeft met uw bemiddeling een groot perceel met daarop een vrijstaande woning gekocht. Zijn perceel grenst aan het bijna even grote perceel van de familie Wessel.

Wessel wil een flinke hal op zijn perceel laten bouwen en vraagt hiervoor een bouwvergunning aan, die ook zonder problemen wordt verleend. De bouw verloopt voorspoedig, zelfs zo voorspoedig dat de ruwbouw van de hal al klaar is als Bouwer van vakantie thuiskomt.

De Bouwertjes en de Wessels zijn geen vrienden, sterker nog: zij groeten elkaar niet eens als zij elkaar tegenkomen. Bouwer bekijkt de situatie dan ook kritisch als hij na zijn vakantie ziet dat Wessel zijn bouwplannen al heeft uitgevoerd. Hij komt tot de conclusie dat de hal precies één steen over de oostelijke erfgrens heen staat. Of hier opzet in het spel is, is niet duidelijk; maar zeker is dat Bouwer dit niet wenst te accepteren.

Eigen rechter

In eerste instantie wil Bouwer zelf de slopershamer ter hand nemen, maar u weet hem ervan te overtuigen dat het niet verstandig is om voor eigen rechter te gaan spelen. Natuurlijk wil Bouwer van u weten wat zijn mogelijkheden zijn. Hij vindt dat dit niet zomaar kan en wil niet accepteren dat Wessel gebouwd heeft op zijn grond.

Praten

U stelt voor om eerst eens met Wessel te gaan praten om na te gaan of hij bereid is vrijwillig mee te werken aan een legalisering van de bestaande situatie. Wessel weigert dit echter, dus deze weg is afgesneden.

De rechter

U vertelt Bouwer dat hij weliswaar naar de rechter kan stappen om de buitenmuur van de hal te laten afbreken, maar dat de rechter altijd een soort van belangenafweging maakt.

Daarbij zal de conclusie waarschijnlijk zijn dat het belang van Wessel zwaarder weegt dan het belang van Bouwer en dat de muur ‘gewoon’ mag blijven staan. Maar deze procedure heeft dan wel een lieve duit gekost.

Kadaster

Bouwer wil dan tenminste dat de nieuwe oppervlakte van zijn perceel wordt aangetekend in de openbare registers. Als Bouwer zich vervolgens tot het Kadaster wendt, weigert het Kadaster tot zijn verbazing om de nieuwe situatie op te nemen in de openbare registers.

Alléén als het perceel opnieuw wordt ingemeten en in verband hiermee een notariële herstelakte wordt opgemaakt, is het Kadaster bereid en verplicht om de nieuwe situatie in de registers aan te tekenen. Al met al een kostbare grap, zeker gezien het feit dat Bouwer er niet op hoeft te rekenen dat Wessel bijdraagt in de kosten.

Conclusie

Er zijn van die gevallen waarin iemand formeel wel gelijk heeft, maar waar het onmogelijk is om dat gelijk ook daadwerkelijk te halen.

In dit geval is sprake van zo’n situatie. Het onbevredigende van dit hele geval is dat Wessel enkel door stil te blijven zitten uiteindelijk gewoon eigenaar wordt van de grond. Zelfs als hij ten tijde van de bouw te kwader trouw zou zijn geweest, verandert hier niets aan.

Ook het recht kent zijn grenzen. Gelijk hebben is één ding, gelijk krijgen iets anders. Soms kan een benadeelde niets anders dan de situatie maar accepteren. Als praten niet werkt, is dit soms het beste advies dat u kunt geven.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01