SOCIALE PREMIES - 12.06.2009

Voorzieningen en subsidies

Als u iemand in dienst neemt met een structurele beperking, zijn er allerlei voordelen waarvan u gebruik kunt maken. Wij beschreven ze allemaal al eens. Om te voorkomen dat u door de bomen het bos niet meer ziet, volgt hier een overzicht.

Subsidieregelingen

Werknemers die langer dan twee jaar ziek zijn geweest en WIA-gekeurd zijn of op een andere manier een status gekregen hebben die aan te duiden is als ‘structureel functioneel beperkt’, kunnen recht hebben op een aantal subsidieregelingen. Tip. Vraag deze voorzieningen op tijd aan. U moet dit binnen een bepaalde termijn en zélf doen.

Wat is er zoal?

1. Premiekorting. U kunt in aanmerking ko­­men voor een premiekorting van € 2.042,- op uw SV-premieloon. U moet dit aanvragen bij de Belastingdienst. Het gaat dan om werknemers in een van de volgende groepen:

• WIA- of Wajong-uitkering;

• WSW-beschikking, maar niet werkzaam;

• bijstandsuitkering;

• Structurele functionele beperking;

• Wajong;

• minder dan 35% arbeidsongeschikt.

Voor werknemers vanaf 50 jaar kan de premie zelfs oplopen tot € 6.500,- voor 3 jaar.

2. Loonkostensubsidie. Voor werknemers met een WGA-/WAO-/WAZ-/Wajong- of onder bepaalde condities een WW-uitkering kan er ook een aanvulling op de loonkosten worden aangevraagd bij het UWV. Die kan oplopen tot een aanvulling per maand op het door u betaalde loon van 50% van het minimumloon.

3. Proefplaatsing. Als u iemand in dienst wilt nemen met een structurele functionele beperking, kunt u hem ook drie maanden op proef laten werken.

Beide partijen kunnen dan rustig bekijken of dit een goede zaak is. Betrokkene houdt die drie maanden zijn volledige recht op uitkering. Als u na die drie maanden tevreden bent over de kandidaat, kunt u hem een baan aanbieden. Pas dán gaat u loon betalen.

Tip. Ook voor het aanpassen van de werkplek kunt u, samen met uw werknemer, subsidie aanvragen bij het UWV.

4. No-riskpolis. Deze werknemers vallen ook onder de zogenaamde ‘no-riskpolis’. Het risico voor ziekte is dan vijf jaar lang voor het UWV. U hoeft dus tijdens ziekte geen loon door te betalen. Dat scheelt!

5. Loondispensatie. Voor mensen met een Wajong-uitkering mag u minder loon betalen. U hoeft alleen de daadwerkelijke loonwaarde te betalen. Het UWV vult dit aan in de vorm van een uitkering.

6. Jobcoach. Een jobcoach begeleidt langdurig werkelozen of mensen met een structurele functionele beperking naar een reguliere baan. De beoordeling of er een jobcoach ingezet kan worden, gebeurt door het UWV. De doelstelling is dat de kandidaat zijn baan op termijn zelfstandig kan uitvoeren. Inwerken en begeleiding worden zo uitbesteed en komen niet ten laste van uw bedrijf.

7. Loonsuppletie. Wanneer een werknemer gaat werken na een lange periode van uitkering (WAO, WAZ en Wajong) en hij verdient minder dan dat hij volgens het UWV nog kan verdienen, kan hij een aanvullende uitkering op dit lagere salaris aanvragen. Deze uitkering is de loonsuppletie. De arbeidsdeskundige van het UWV beoordeelt de aanvraag.

Er zijn veel mogelijkheden om subsidie aan te vragen bij het UWV of bij de gemeente. Zorg dat u uw aanvraag op tijd indient, zodat u de termijnen niet overschrijdt. Dit voorkomt teleurstelling achteraf.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01