INKOMSTENBELASTING - 18.06.2009

Woonruimte voor de (studerende) kinderen

Ook deze zomer ontdekken weer veel ouders dat het voor (studerende) kinderen erg moeilijk is om goede en betaalbare woonruimte te vinden. Het kopen van een woning is soms de enige optie. Hoe kunt u uw kind het slimste helpen?

Ouders als borg

Als uw kind zonder aanvullende zekerheid niet in aanmerking komt voor een (hypotheek)lening, kunt u zich eventueel als borg of medeschuldenaar verbinden aan de schuld van uw kind. In sommige situaties geeft dit de bank dan voldoende zekerheid om alsnog een (hypothecaire) lening te verstrekken, ondanks het te geringe inkomen van uw kind.

Niet zelf in de banktroubles? Bedenk dan echter dat als uw kind de hypotheekrente niet meer kan of wil betalen, u zelf in de financiële problemen kunt komen. Uw kind kan de (door hem of haar zelf betaalde!) hypotheekrente volledig aftrekken als de lening is aangegaan ter verwerving van de eigen woning en hij of zij hoofdschuldenaar is.

Schenken aan uw kind

Spaargeld. Als u over voldoende spaargeld beschikt, kunt u uw kind natuurlijk ook een geldbedrag schenken om de aankoop mogelijk te maken. Door de schenking heeft uw kind geen of een lagere (hypotheek)lening nodig. Dit lijkt op het eerste gezicht gunstig voor uw kind. Echter, door de zgn. ‘bijleenregeling’ wordt de toekomstige renteaftrek wel beperkt. Als uw kind de woning in de toekomst verkoopt, zal hij of zij een hogere overwaarde (= verkoopopbrengst minus hypotheekschuld) realiseren dan zonder de schenking het geval zou zijn geweest. Bij de aankoop van een nieuwe woning zal uw kind dan over het bedrag van de gerealiseerde overwaarde geen hypotheekrenteaftrek meer kunnen krijgen.

Tip. U kunt uw kind ook de aan de bank verschuldigde rente schenken. Uw kind moet wel zelf die rente aan de bank betalen! Als ú de rente rechtstreeks aan de bank betaalt, is namelijk geen renteaftrek meer mogelijk.

Geld lenen aan uw kind

Beter? Een andere (en in veel gevallen een betere) mogelijkheid is om uw kind het bedrag van de aankoop geheel of gedeeltelijk te lenen (al dan niet gecombineerd met een schenking). Voor u is de daadwerkelijk ontvangen rente onbelast (box 3) en uw kind kan de rente volledig aftrekken. De vordering op uw kind is wel voor u box 3-vermogen.

Tip. Door een marktconforme (= wat de bank ook zou vragen) rente af te spreken, is er fiscaal voordeel te behalen wanneer uw kind de rente in box 1 tegen een hoger belastingpercentage kan aftrekken dan het belastingtarief waartegen de vordering bij u in box 3 wordt belast.

Tip. U kunt (een gedeelte) van de betaalde rente jaarlijks belastingvrij (voor 2009: € 4.556,-) terugschenken zonder dat dit de renteaftrek van uw kind beïnvloedt.

Verhuur

Medestudenten. Als uw kind de eigen woning deels verhuurt aan medestudenten kan de eigenwoningregeling blijven gelden (= kamerverhuurvrijstelling) als de verhuuropbrengst niet meer dan € 4.144,- (in 2009) bedraagt. Geldt de kamerverhuurvrijstelling niet, dan valt het verhuurde gedeelte niet onder de eigenwoningregeling en wordt dus belast in box 3. Het gedeelte van de (hypothecaire) lening dat betrekking heeft op het verhuurde gedeelte valt dan ook in box 3. Voor het gedeelte dat niet is verhuurd, blijft de eigenwoningregeling gelden.

Door een lening te verstrekken, kunt u op een fiscaalvriendelijke manier uw kinderen helpen bij de aankoop van een eigen woning. Voor u is de ontvangen rente onbelast en uw kind kan de rente volledig aftrekken!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01