OMZETBELASTING - 12.08.2009

KOR binnen handbereik?

Het kan helaas wel eens gebeuren dat u in een jaar, in tegenstelling tot eerdere jaren, weinig omzet behaalt. Er kan dan een speciale btw-regeling gelden.

Kleine-ondernemersregeling. Indien u in een jaar weinig omzet behaalt, dan kan voor de btw de kleine-ondernemersregeling (hierna: de KOR) van toepassing zijn. Daardoor kunt u in aanmerking komen voor vermindering van de btw die u aan de Belastingdienst moet afdragen. Ook kan in sommige gevallen een ontheffing van de administratieve verplichtingen verkregen worden.

Vermindering af te dragen btw. Ook indien u als ondernemer weinig omzet behaalt, heeft u te maken met administratieve verplichtingen voor de btw. Als pleister op de wonde heeft de wetgever de KOR ingevoerd.

Voorwaarden. Om in aanmerking te komen voor de KOR, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • u heeft een eenmanszaak of uw onderneming is een samenwerkingsverband van natuurlijke personen (maatschap of vennootschap onder firma);
  • u moet na aftrek van voorbelasting € 1.883,- of minder btw betalen in een jaar;
  • u voldoet aan uw administratieve verplichtingen voor de btw.

Ontheffing administratieve verplichtingen. Het kan zo zijn dat u, als gevolg van de KOR, structureel geen btw meer hoeft te betalen aan de Belastingdienst. In dat geval kunt u een ontheffing van de administratieve verplichtingen voor de btw aanvragen. U mag dan op uw facturen de btw niet meer apart vermelden.

Hoogte belastingvermindering. Hoeveel belastingvermindering u precies kunt krijgen, hangt af van het btw-bedrag dat u aan de Belastingdienst zou moeten betalen als u de regeling niet zou toepassen.

Verschuldigde btw Vermindering
Meer dan € 1.883,- Geen vermindering
€ 1.883,- of minder, maar meer dan € 1.345,- Vermindering van de te betalen btw:
2,5 x (€ 1883,- minus btw-bedrag)
€ 1.345,- of minder Vermindering gelijk aan btw-bedrag

Als u in een jaar na aftrek van voorbelasting € 1.883,- of minder btw moet betalen, kunt u als ondernemer een belastingvermindering krijgen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01