We hebben toch een wijzigingsbeding?
Met een wijzigingsbeding mag u ‘eenzijdig’ de arbeidsvoorwaarden aanpassen. Waar moet een wijzigingsbeding in een arbeidsovereenkomst aan voldoen zodat u er ook daadwerkelijk gebruik van kunt maken? En wat als het ontbreekt?
Zó moet dat volgens de wet
In het Burgerlijk Wetboek staat waar een wijzigingsbeding aan moet voldoen.
1. Het beding moet schriftelijk worden vastgelegd. Zo kan er geen misverstand bestaan over wat er is afgesproken. Het beding moet dus in de individuele arbeidsovereenkomst worden opgenomen. Maar kantonrechters gaan ervan uit dat het eenzijdige wijzigingsbeding ook in de cao of personeelsregeling mag worden opgenomen.
Tip. Zorg er dan wel voor dat de cao of personeelsregeling in het arbeidscontract uitdrukkelijk van toepassing wordt verklaard.
2. Het beding moet vermelden dat de arbeidsvoorwaarden eenzijdig kunnen worden gewijzigd, én dat dit alleen maar kan als er zwaarwichtige bedrijfsbelangen mee gemoeid zijn. Zo kunt u bijv. de afgesproken vergoeding voor autokosten niet zomaar schrappen.
Oeps, geen wijzigingsbeding
Ook al heeft u een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst opgenomen, het kan natuurlijk altijd zo zijn dat uw medewerker de veranderingen niet wil accepteren. In zo’n geval kan het zijn dat de kantonrechter de knoop moet doorhakken.
Belangenafweging. De kantonrechter zal uw belangen bij de wijziging afwegen tegen het belang van de werknemer. Ook hier geldt dan dat u een zwaarwegende reden moet hebben bij een wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Maar wat is nu eigenlijk een zwaarwichtige reden? Waar moet u rekening mee houden?
Wat zijn die zwaarwichtige redenen?
In de regel wordt als een zwaarwichtige reden aanvaard: een zwaarwegende bedrijfseconomische of organisatorische omstandigheid. Dit kan bijvoorbeeld een noodzakelijke reorganisatie zijn, maar het kan ook om een technische oorzaak gaan.
Objectief bepaalbaar. Juristen zeggen wel dat de zwaarwichtige reden objectief bepaalbaar moet zijn. Met andere woorden: er moet zich een omstandigheid voordoen waardoor de werknemer niet van u als werkgever kan verlangen dat zijn arbeidsvoorwaarden niet veranderd worden.
Let op. Als werkgever moet u deze zwaarwichtige reden wél aantonen. Als u ‘alleen maar’ wilt dat de arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers gelijk worden, is dat geen zwaarwichtige reden.
Annie werkt al jaren op de vaste dagen en tijden die ook zo in haar arbeidsovereenkomst zijn genoemd. Als u wilt dat Annie op andere dagen en tijden gaat werken, zult u aannemelijk moeten maken dat dit voor uw bedrijfsvoering absoluut noodzakelijk is, bijvoorbeeld omdat u de werkzaamheden in uw bedrijf anders gaat uitvoeren.
Wat is dus belangrijk?
Van belang is dus dat u een wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst opneemt of de cao van toepassing verklaart als daar een wijzigingsbeding instaat. Maar ook dán moet u goede en dus zwaarwichtige redenen hebben om de arbeidsvoorwaarden eenzijdig te mogen wijzigen. Tip. Bij onenigheid kunt u natuurlijk altijd proberen om via overleg of mediation tot een voor beide partijen bevredigende oplossing te komen.